Toegankelijkheid

Skip to main content

Martijn en de Magiër (1979)

Martijn en de MagiërHet zit Martijn niet mee. Hoewel hij enigst kind is hebben zijn ouders nauwelijks tijd voor hem omdat ze het te druk hebben met hun winkel. Als hij op school blijft zitten snappen ze niet waarom en vinden dat hij niet zoveel moet dagdromen. Alleen zijn opa, die in een bejaardentehuis woont, heeft wel tijd voor Martijn. Teleurgesteld loopt Martijn door het dorp waar hij een filmploeg tegenkomt. Zij zijn bezig met de voorbereidingen voor de opnamen van de sprookjesfilm 'Roderick en de draak', en tot zijn verbazing wordt Martijn voor de hoofdrol gevraagd. Omdat hij bang is dat hij van zijn ouders niet mee mag doen vraagt Martijn zijn opa om toestemming te geven.

Martijn en de MagiërOpa wil dat eigenlijk niet doen, maar als hij de rol van tovenaar krijgt stemt hij toch toe. Behalve een filmploeg is er ook een circus in het dorp neergestreken, waaronder een Oosterse magiër. Martijn ontdekt dat hij een jongen van zijn leeftijd gevangen houdt, Michiel. Martijn probeert Michiel te helpen door contact te zoeken met zijn ouders die in India werken. Daarnaast mogen Martijns eigen ouders niets merken van zijn filmavontuur, dat niet zonder ongemakken verloopt. De onhandige rekwisiteurs en de nerveuze regisseur brengen de producent regelmatig tot wanhoop en Martijns tegenspeelster Monique is niet erg aardig.

Martijn en de MagiërMaar telkens als er iets misgaat, zoals de wieken die van de molen vliegen als deze te snel draaien of de mechanische draak die in brand vliegt voordat de camera's draaien, lijkt het alsof de tijd wordt teruggedraaid - dankzij de magiër. Hoewel niemand het doorheeft dat hij verantwoordelijk is zitten de wieken weer op de molen en is de mechanische draak weer ongedeerd. Intussen is de vader van Michiel naar Nederland teruggekeerd en heeft contact gezocht met de ouders van Martijn. Voor Martijn en zijn opa zit er niets anders op dan alles op te biechten èn proberen Michiel uit handen van de magiër te redden.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
5 juli 1979

Uitgezonden door
VARA (19 september 1984 / 20 juli 1987)

Scenario
Karst van der Meulen
Piet Geelhoed

Script
Riek ter Haar

Muziek
Tonny Eyk

Titelsong gezongen door
Monique van Wely

Regie
Karst van der Meulen

Producent
Frank van Balen


Laatste aanvulling: 26 december 2012

© Castor Films

VARA, Jaren 80, Karst van der Meulen, Aart Staartjes, Joost Prinsen, Wieteke van Dort, Lex Goudsmit, Tonny Eyk, Mies Bouwman, Jeroen Krabbé