Toegankelijkheid

Skip to main content

Madagascar 2 (2008)

Madagascar 2In deze vervolgfilm willen Alex de leeuw, Marty de zebra, Melman de giraffe en Gloria het nijlpaard na hun avonturen op het eiland 'Madagascar' terug naar de dierentuin in New York. De vier inventieve pinguïns hebben hiervoor een vliegtuigwrak opgeknapt. Koning Julien en Maurice besluiten om ook mee te gaan. Mort mag niet mee, maar hij weet zich aan de vleugel van het vliegtuig vast te houden. Ver komt het krakkemikkige vliegtuigje niet want het stort neer in een Afrikaans wildreservaat. Hier wordt Alex herenigd met zijn ouders, want zoals in de proloog van de film te zien is werd hij als klein welpje door stropers meegenomen.

Madagascar 2Alex en zijn vader Zuba herkennen elkaar aan de moedervlek in de vorm van Afrika (inclusief Madagascar) die beide leeuwen op hun poot hebben. Ook de andere dieren voelen zich thuis in het reservaat, waar ze voor het eerst hun soortgenoten ontmoeten. Marty komt erachter hoe het is om in een kudde te leven en Melman wordt gekozen als medicijnman van de giraffen. Gloria trekt de aandacht van het stoere nijlpaard Moto Moto. De pinguïns zijn intussen begonnen met het repareren van het vliegtuig en kapen hiervoor jeeps van toeristen op safari. Iedereen lijkt zich te vermaken totdat Alex door een list van Zuba's rivaal Mukanga uit het reservaat verbannen wordt.

Madagascar 2Daar dient zich nog een probleem voor als de watertoevoer naar de drinkplaats opeens stopt. Voor Alex is dat het moment om aan zijn vader te bewijzen dat hij een echte leeuw is en met hulp van vrienden gaat hij op naar de oorzaak van de plotselinge droogte. Het blijkt dat een groep toeristen uit New York, aangevoerd door een oude bekende, de oorzaak is. De stemacteurs uit de originele film keerden allemaal terug voor dit vervolg en kregen alle ruimte om te improviseren. Het budget was bijna twee keer zo groot als voor de originele film en dat is te zien. De fraaie Afrikaanse landschappen met de vele dieren zijn met oog voor detail gemaakt.

Madagascar 2Will.I.Am van de popgroep The Black Eyed Peas werd gevraagd om enkele liedjes te schrijven, en hij is ook te horen als het nijlpaard Moto Moto. De kinderen van Ben Stiller en Jada Pinkett Smith hebben de baby-versies van Alex en Gloria ingesproken. Al tijdens de productie van de tweede film werd bekend gemaakt dat er ook een derde deel zal komen. In 'Madagascar 3: Op avontuur in Europa', uitgebracht in 2012, is te ziens hoe de dieren in Europa bij een circus terechtkomen. De vier pinguïns hebben intussen een eigen televisieserie gekregen, De Pinguïns van Madagascar, die zich weer in New York afspeelt en in 2009 verscheen de kerstspecial 'Merry Madagascar'.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
7 november 2008 (USA)
19 november 2008 (Nederland)

Uitgezonden door
SBS6 (5 maart 2011 / 19 november 2011 / 7 juli 2012 / 1 juni 2013)
RTL 5 (14 maart 2014 / 26 december 2015 / 10 december 2016 / 25 maart 2017)
RTL 4 (11 december 2016)

Originele titel
Madagascar - Escape 2 Africa

Scenario
Etan Cohen
Eric Darnell
Tom McGrath

Ontwerp personages
Rex Grignon
Andy Bialk
Craig Kellman
Pete Oswald

Muziek
Hans Zimmer

Liedjes
Hans Zimmer
Will.I.Am

Regie
Eric Darnell
Tom McGrath

Producenten
Mark Swift
Mireille Soria

Nederlandse stemmenregie
Marty de Bruijn

 


Publicatiedatum: 14 augustus 2009
Laatste aanvulling: 17 februari 2018

© DreamWorks Animation

RTL 4, SBS6, RTL 5, Jaren 10, Fred Butter, Laura Vlasblom, Dieter Jansen, Victor van Swaay