Toegankelijkheid

Skip to main content

Onkruidzaaiers in Fabeltjesland (1970)

Onkruidzaaiers in FabeltjeslandDankzij het succes van de Fabeltjeskrant konden de bewoners van het Grote Dierenbos de overstap van de televisie naar de bioscoop maken, met een hoofdrol voor Bor de Wolf. Speciaal voor de film werd een nieuw decor ontworpen met een oppervlakte van 350 m2. Als alle dieren onder leiding van juffrouw Ooievaar een dagje gaan picknicken in het Buitenbos blijft Bor de Wolf alleen achter in het Praathuis. Hij is uit zijn humeur, maar heeft niet veel tijd om te kniezen als hij een vreemd, klakkend geluid hoort. Een groep torren heeft vlakbij een tentenkamp opgeslagen en is van plan het Dierenbos te overvallen.

Onkruidzaaiers in FabeltjeslandAan het hoofd van het torrenvolk staat Septer, die Bor gevangen neemt. Hij stuurt Bor eropuit om met de andere dieren te onderhandelen over de eisen van de torren. Maar die laten hun bos niet zomaar afpakken, en daarom zaaien de torren onkruid dat alles overwoekert, zelfs de werkplaats van de gebroeders Bever. Wanneer Meindert het Paard optreedt als vredesonderhandelaar komt alles toch nog goed en wordt Bor, die al die tijd gevangen heeft gezeten, uitgeroepen tot held van de dag. De film werd een redelijk succes en het publiek kon het filmdecor ook in het echt bewonderen op de boulevard van Scheveningen.

Speciaal voor de film waren er 17 nieuwe liedjes geschreven, die op LP werden uitgebracht. De torren Tijl en Sjefke, met hun Vlaamse tongval, waren later ook op televisie te zien in de dagelijkse uitzendingen van de Fabeltjeskrant.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
25 juni 1970

Uitgezonden door
NOS (31 maart 1975)

Filmverhaal
Leen Valkenier

Draaiboek
Thijs Chanowski

Ontwerp en uitvoering dieren
Paul Heijnneman
Joke Aletrino
Henriëtte Lenselink
Henk Beukers

Poppenspelers
Irma Fransen
Olga Reurslag
Jantien Windhouwer
Corrie Hamel
Martien Oltmans
Mildred Rison

Muziek
Ruud Bos

Regie
Cocky Goudsmit


Laatste aanvulling: 26 december 2012

© M.M. Chanowski Productions NV

Jaren 70, NOS, Ger Smit, Elsje Scherjon, Ruud Bos, Frans van Dusschoten, Sylvia de Leur