Toegankelijkheid

Skip to main content

Oom Ferdinand en de Toverdrank (1974)

Oom Ferdinand en de ToverdrankDe broers Marc en Robin hebben een speedbootje waarmee ze graag op de plassen varen. Daar leren ze Inge kennen, die logeert bij haar oom Ferdinand, een oude zeeman. Hij is bezig met het opruimen van de zolder van zijn landhuis. Marc en Robin helpen mee met het uitzoeken van de vele souvenirs van zijn zeereizen. In een oude kist vinden ze een rol perkament met daarop een spreuk. Volgens oom Ferdinand stond de kist al in het huis toen hij er kwam wonen, net als het schilderij van een jonge vrouw. Als het viertal de spreuk hardop voorleest stapt tot hun verbazing de dame uit het schilderij.

Oom Ferdinand en de ToverdrankZe blijkt freule Esmeralda te heten en zit al sinds 1538 gevangen in het schilderij. Omdat een gemene ridder haar dreigde te doden als ze niet met hem zou trouwen liet de vader van Esmeralda haar door een tovenaar opnemen in het schilderij. Dankzij de toverspreuk kan ze weer tot leven komen, maar slechts één uur per dag. Oom Ferdinand en de kinderen beloven haar om in de toverboeken die ook in de kist liggen te gaan zoeken naar een middel waarmee Esmeralda voorgoed uit het schilderij zou kunnen stappen. Het blijkt om een toverdrank te gaan, die iedereen die ervan drinkt onzichtbaar maakt.

Oom Ferdinand en de ToverdrankTijdens het brouwen van de toverdrank wordt oom Ferdinand bespiedt door Otto en Gerrit, twee mannen die gek op taart zijn. Zij zien in de toverdrank de ideale manier om ongestoord taart te eten in de taartenfabriek. Om oom Ferdinand te dwingen de toverdrank aan hen te geven ontvoeren ze Inge. Dat leidt tot een grappige achtervolging als de auto bestuurd wordt door een onzichtbare oom Ferdinand. Maar zonder resultaat, daarom krijgen Otto en Gerrit de toverdrank en wordt Inge vrijgelaten. Intussen heeft oom Ferdinand ontdekt hoe het mogelijk is om Esmeralda uit het schilderij te bevrijden.

De betovering is verbroken als er op haar lege plek een nieuw portret wordt geschilderd door een familielid van de tovenaar. Dat blijkt meneer Faber te zijn, eigenaar van de taartenfabriek, waar op dat moment ook Otto en Gerrit hun slag zijn. Uiteraard lukt het om Esmeralda definitief uit het schilderij te bevrijden, maar niet nadat oom Ferdinand, de kinderen, meneer Faber en zijn zoon Peter de onzichtbare taartdieven Otto en Gerrit hebben verslagen met een wedstrijd taartengooien.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
19 december 1974

Uitgezonden door
VARA (6 juni 1984 / 6 juli 1987)
BRT (2 september 1987 / 28 februari 1990)

Scenario
Hans Melissen
Karst van der Meulen

Muziek
Jurre Haanstra

Regie
Karst van der Meulen

Producent
Karst van der Meulen


Laatste aanvulling: 26 december 2012

© Gofilex Film

VARA, BRT, Jaren 80, Jaren 90, Karst van der Meulen, Lex Goudsmit, Willeke Alberti