Toegankelijkheid

Skip to main content

Muppets take Manhattan, The (1984)

The Muppets take ManhattanNa achtereenvolgens Hollywood en Londen te hebben "veroverd", gaan de muppets in hun derde speelfilm naar New York. Ze willen hun zelfgemaakte musical 'Manhattan Melodies' graag op Broadway opvoeren. Dat blijkt niet makkelijk te zijn want er is niet één producent geïnteresseerd in hun show. Al snel raken de muppets in financiële nood en zoeken noodgedwongen ander werk, waardoor de groep uit elkaar valt. Kermit is één van de weinigen die in New York blijft waar hij een baantje vindt in Pete's Diner. Hij raakt bevriend met Pete, de eigenaar van het restaurant, en zijn dochter Jenny. Kermit weet niet dat Miss Piggy ook in New York is gebleven en als verkoopster van parfum werkt.

The Muppets take ManhattanZij bespioneert Kermit en denkt dat hij verliefd is geworden op Jenny. Gelukkig weet Kermit dit misverstand snel te verhelpen en gaat Miss Piggy ook in het restaurant werken. Uiteindelijk lukt het Kermit een producent voor de musical te interesseren en roept alle muppets terug naar New York. De dolgelukkige Kermit let bij het oversteken niet op en wordt aangereden. Hij mankeert niets maar is wel zijn geheugen kwijt. Terwijl alle andere muppets zich bij Pete's Diner verzamelen denkt een Kermit dat hij voor een reclamebureau werkt. Zelfs wanneer de andere muppets hem herkennen weet Kermit zich niets te herinneren - en dat terwijl de première van de musical nog diezelfde avond is.

The Muppets take ManhattanUiteindelijk weet Miss Piggy op geheel eigen wijze ervoor te zorgen dat Kermit zijn geheugen terugvindt. De voorstelling kan toch nog doorgaan en de musical is een groot succes. In de slotscène trouwen Kermit en Miss Piggy met elkaar, al is niet geheel duidelijk of het huwelijk gespeeld of echt is. Onder de bruiloftsgasten bevinden zich ook de muppets uit Sesamstraat en wie oplet ziet zelfs Reizende Oom Roel uit de Freggels. Halverwege de film denkt Miss Piggy aan de tijd dat zij en Kermit nog peuters waren. Dit onderdeel werd zo populair dat er een nieuwe tekenfilmserie uit voortkwam, Muppet Baby's.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
13 juli 1984 (USA)
20 december 1984 (Nederland)

Uitgezonden door
KRO (31 maart 1991 / 20 mei 1995)
SBS6 (26 december 1995 / 28 december 1997 / 31 december 2010 / 4 februari 2012)
Yorin (31 december 2003)
RTL 4 (11 november 2006 / 24 februari 2007)

Alternatieve titel
De muppets veroveren Broadway

Scenario
Frank Oz
Tom Patchett
Jay Tarses

Muziek
Ralph Burns

Liedjes
Jeff Moss

Regie
Frank Oz

Producenten
David Lazer
Jim Henson

 


Laatste aanvulling: 26 december 2012

© The Jim Henson Company/TriStar Pictures

KRO, RTL 4, SBS6, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 10, Yorin, Jim Henson