Toegankelijkheid

Skip to main content

Circus op Stelten (1972)

Circus op SteltenRegisseur Karst van der Meulen had tijdens zijn opleiding aan de filmacademie stage gelopen in Engeland bij de Children's Film and Television Foundation, waar hij betrokken was bij producties gericht op het werken voor en met jeugd. Het was dus niet vreemd dat hij voor zijn eindexamenproject graag een kinderfilm wilde maken. De film zou gaan over een groepje kinderen die ervan dromen om met hun act in een echt circus op te treden. Het project verliep voorspoedig: er was een crew, waaronder enkele medestudenten van de filmacademie die later ook aan de andere producties van Karst van der Meulen zouden meewerken.

Circus op SteltenEr waren kinderen aan het trainen bij kindercircus Elleboog en het budget was grotendeels rond dankzij een bijdrage van het Productiefonds. Toen echter bleek dat niet alle eindexamenfilms gemaakt konden worden werd het circusproject weggestemd door zijn klasgenoten. Ondanks deze teleurstelling gaf Van der Meulen niet op en hij wist filmproducent Gofilex met succes te interesseren voor zijn film. Met een nieuw scenario gingen de opnamen al twee weken na het eindexamen van start. Het verhaal gaat over vijf vrienden die graag willen optreden in het circus met hun acrobatenact waarvoor ze de hele winter hebben geoefend.

Circus op SteltenMaar de circusdirecteur wil hun optreden niet eens zien en stuurt hen weg. Tot overmaat van ramp krijgen ze ook nog eens de schuld van alle vreemde zaken die op het circusterrein gebeuren. Eén van de clowns vindt zijn broek in de modder, de deur van de kooi van de tijgers staat open en in de etensbak van het nijlpaard liggen scherven. Omdat het circus uit Duitsland komt en de artiesten geen Nederlands spreken kunnen de kinderen niet uitleggen dat zij niet de schuldigen zijn. Als Andy, de zoon van een dompteur, hen duidelijk weet te maken dat er een aap is ontsnapt wordt ook duidelijk dat hij voor alle opschudding zorgt.

Circus op SteltenNet op tijd voor de middagvoorstelling weten de kinderen de aap te vangen. Uit dankbaarheid laat de directeur hun droom uitkomen en 's avonds mogen ze optreden in het circus. Na dit geslaagde debuut heeft Karst van der Meulen diverse film- en televisieproducties gemaakt, waaronder 'Martijn en de Magiër' en De Zevensprong. Na De legende van de Bokkerijders uit 1994 is hij zich gaan inzetten voor de zeehondencrèche in Pieterburen van zijn echtgenote Lenie 't Hart. Sindsdien heeft hij geen films of televisieseries meer gemaakt maar in een interview uit 2006 heeft hij gezegd de mogelijkheid niet uit te sluiten weer te gaan regisseren.
   
  

Informatie

Bioscooppremière
21 december 1972

Uitgezonden door
AVRO (6 augustus 1981)
Europa TV (1 januari 1986)

Scenario
Karst van der Meulen

Dialogen
Leonie Kooiker

Muziek
Jurre Haanstra

Regie
Karst van der Meulen

Productieleiding
Jan Röfekamp

 


Publicatiedatum: 14 januari 2007
Laatste aanvulling: 24 februari 2018

© Castor Films/Gofilex

AVRO, Jaren 80, Europa TV, Karst van der Meulen