Toegankelijkheid

Skip to main content

Thunderbird 6 (1968)

Thunderbird 6Na 32 afleveringen van Thunderbirds hadden de makers zich toegelegd op andere series waarbij ze telkens weer hun marionettentechniek hadden verfijnd. Die verbeterde technieken kwamen goed van pas bij het maken van de twee Thunderbirdsfilms. De titel van de tweede film verwijst naar de zesde Thunderbird, een project waaraan Brains, de ontwerper van alle Thunderbirds, werkt. Hij heeft ook Skyship One ontworpen, een modern luchtschip dat tijdens de eerste vlucht als passagiers Alan Tracy, Brains assistente Tin-Tin, lady Penelope en haar butler Parker namens International Rescue zal vervoeren.

Thunderbird 6Alan en Tin-Tin gaan naar de lancering met een oud dubbeldeksvliegtuigje, type 'Tiger Moth', dat Alan op de kop heeft getikt. Hoog in de lucht blijkt dat de bemanning is vermoord door een groep criminelen met aan het hoofd de Black Phantom, in werkelijkheid The Hood, aartsvijand van International Rescue. Zijn handlangers onder leiding van kapitein Foster hebben het luchtschip in handen. Hun doel is het team van Jeff Tracy in de val te lokken en zo eens en voor altijd International Rescue uit te schakelen. Lady Penelope ontdekt dat ze wordt afgeluisterd en komt zo achter de plannen van kapitein Foster.

Thunderbird 6Ze weet Jeff Tracy te waarschuwen die een reddingsactie opzet. De Thunderbirds schieten te hulp maar het is uiteindelijk Alans Tiger Moth die de operatie tot een succesvol einde weet te brengen. Eenmaal terug op Tracy Island, ergens in de Grote Oceaan, laat Brains Thunderbird 6 zien: tot verrassing van alle gasten is de Tiger Moth van Alan met het cijfer 6 voorzien. Het kleine vliegtuigje heeft na de geslaagde reddingsactie de naam Thunderbird meer dan verdiend.
Wie goed oplet ziet de pop van Cliff Richard, die in de eerste film optrad en nu een klein gastoptreden heeft: hij zit achter lady Penelope in het Zwitserse restaurant waar modeltreintjes het eten rondbrengen.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
29 juli 1968 (Groot-Brittannië)

Uitgezonden door
AVRO (24 augustus 1980)

Scenario
Gerry Anderson
Sylvia Anderson

Muziek
Barry Gray

Poppenspelers
Wanda Webb
Linda Rutter
Sheena McGregor
Charmaine Wood

Poppencoördinatie
Mary Turner

Regie
David Lane

Producenten
Gerry Anderson
Sylvia Anderson

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 11 mei 2022

© Century 21 Television

AVRO, Jaren 80