Toegankelijkheid

Skip to main content

Vier Veren Waterval (1961-1964)

Vier Veren WatervalEnkele jaren voor hun befaamde Thunderbirds hadden de makers hun supermarionation-techniek voor het eerst toegepast op deze western, naar een idee van componist Barry Gray. Hoofdpersoon is sheriff Tex Tucker van het stadje uit de titel, dat door hemzelf is gesticht. Ooit redde hij een indiaans jongetje dat verdwaald was. Uit dankbaarheid kreeg hij van diens vader, opperhoofd Kalamakooya, vier magische veren. Dankzij de eerste twee veren kon Tex met zijn hond Dusty en zijn paard Rocky praten, de andere veren zorgden ervoor dat zijn pistolen bij gevaar uit zichzelf begonnen te schieten.

Vier Veren WatervalOok zorgde het opperhoofd ervoor dat de opgedroogde waterval weer ging stromen. Door de vier toververen, die hij op zijn hoed draagt, weet de sheriff de rust te bewaren in Vier Veren Waterval, ondanks dat de Mexicaanse bandieten Pedro en Fernando hem vaak dwarszitten. Hun pogingen om de bank te beroven of om dokter Haggerty te ontvoeren weet hij te verijdelen. Omdat Tex Tucker ook van zingen houdt waren er in iedere aflevering liedjes te horen die speciaal voor de serie werden geschreven. In Nederland werd Vier Veren Waterval met veel succes uitgezonden als onderdeel van het middagprogramma Kijkdoos.

De serie was geheel Nederlands nagesynchroniseerd, inclusief de liedjes, waarvan een lange versie van de begintune op single werd uitgebracht. In totaal werden 19 van de 39 afleveringen uitgezonden, maar het is niet duidelijk of hier ook herhalingen bij zaten. 
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
39

Uitgezonden door
VARA (24 juni 1961 - 18 november 1964)

Originele titel
Four Feather Falls

Scenario
Philip Wrestler
Mary Cathcart Borer
Jill Allgood

Muziek
Barry Gray

Begintune gezongen door
Michael Holliday

Regie
Gerry Anderson
David Elliott
Alan Pattillo

Producent
Gerry Anderson

Nederlandse regie en samenstelling
Henk Barnard

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 21 maart 2022

© APF/Granada Television/Network

VARA, Jaren 60, 1961