Toegankelijkheid

Skip to main content

Reddertjes, De (1977)

De ReddertjesDisney's 23ste lange tekenfilm markeerde het einde van een tijdperk. Het was de laatste film waaraan alle "nine old men", Disney's belangrijkste tekenaars, zouden meewerken. Ook de voor de jaren '60 en '70 typerende tekenstijl werd hier voor het laatst gebruikt. Oorspronkelijk wilde men Cruella De Vil, de op bont verzotte slechterik uit '101 Dalmatiërs', laten terugkeren in een nieuw verhaal. Dat idee ging niet door, en haar plaats werd ingenomen door de al even gemene madam Medusa. Zij en haar handlanger meneer Soeps hebben het weesmeisje Penny ontvoerd en meegenomen naar het Duivelsmoeras.

Daar bevindt zich een grot waar door piraten het Duivelsoog verborgen is, een kolossale diamant. De ReddertjesAlleen Penny is klein genoeg om door de opening van de grot te kunnen, die bij vloed onder water loopt. Penny wordt bewaakt door de krokodillen Nero en Brutus. Toch lukt het haar een noodkreet in een fles te sturen, die wordt gevonden door de Hulp- en Redvereniging, een wereldwijde organisatie van behulpzame muizen. De charmante juffrouw Bianca krijgt de opdracht om Penny te zoeken, en kiest de verlegen portier Bernard als haar co-agent. Zo gaan twee kleine muizen op stap om een meisje in nood te redden.

De ReddertjesHierbij krijgen ze hulp van de stuntelige albatros Overmoed die hen naar het Duivelsmoeras brengt. Ook de bewoners van het moeras helpen mee om Penny te bevrijden, waaronder de libel Helibel die zijn vleugels als buitenboordmotor gebruikt. Voor de film werden vier liedjes gecomponeerd die in de Nederlandse versie gezongen worden door de cabaretière Tineke Schouten. Het liedje "Houd moed, kleine meid" kreeg een Oscarnominatie, en wie goed oplet ziet wanneer dit lied in de film gezongen wordt  Bambi en zijn moeder bij het moeras lopen. Toen Disney in de jaren '80 televisieseries rond bestaande karakters ging maken wilde men Bernard en Bianca een eigen reeks geven.

Hierin zou het tweetal mensen en dieren in nood helpen, samen met de eekhoorntjes Knabbel en Babbel. De serie kwam er, maar in Rescue Rangers zijn alleen nog Knabbel en Babbel te zien. Wel kreeg de film meer dan tien jaar later een vervolg, 'De Reddertjes in Kangoeroeland'. Hierin schieten Bianca en Bernard een jongetje in Australië te hulp

 
 

Informatie

Bioscooppremière
22 juni 1977 (USA)
15 december 1977 (Nederland)

Uitgezonden door
Net5 (3 januari 2009 / 2 januari 2010 / 9 oktober 2010)
Disney XD (28 december 2011)

Originele/alternatieve titel
The Rescuers
Disney Classic no. 25

Creatie
Margery Sharp (boeken "The Rescuers" en "Miss Bianca")

Filmverhaal
Larry Clemmons
Ken Anderson
Frank Thomas
Vance Gerry
David Michener
Ted Berman
Fred Lucky
Burny Mattinson
Dick Sebast

Animatieregie
Ollie Johnston
Frank Thomas
Milt Kahl
Don Bluth

Muziek
Artie Butler

Liedjes
Carol Connors
Ayn Robbins
Sammy Fain
Robert Crawford

Liedjes gezongen door
Shelby Flint (originele versie)
Tineke Schouten (Nederlandse versie)

Regie
Wolfgang Reitherman
John Lounsbery
Art Stevens

Producenten
Wolfgang Reitherman
Ron Miller

Nederlandse dialogen en regie
Marijke Philips

 


Publicatiedatum: 11 januari 2009
Laatste aanvulling: 21 augustus 2012

© Walt Disney Productions

Net5, Jaren 00, Jaren 10, Disney XD, Aart Staartjes, Trudy Libosan, Walt Disney, Ger Smit, Arnold Gelderman