Toegankelijkheid

Skip to main content

Home

Finding Dory (2016)

Finding DoryHet vervolg op ‘Finding Nemo’ speelt zich een jaar na de eerste film af maar het kostte de makers veel langer om een geschikt vervolgverhaal te vinden. Toen regisseur Andrew Stanton de eerste film terugzag bedacht hij dat er meer te vertellen viel over Dory, de blauwe paletdoktersvis met het haperende kortetermijngeheugen. Dat werd voor de scenarioschrijvers een hele uitdaging, want hoe vertel je een verhaal als de hoofdpersoon steeds vergeet wat ze aan het doen is. Toch herinnert Dory zich af en toe iets uit haar jeugd: eerst haar ouders en later ook het Marine Life Institute in Californië waar ze geboren is.

De clownsvissen Marlin en Nemo besluiten haar te vergezellen tijdens haar zoektocht maar verliezen Dory uit het oog als zij ‘gered’ wordt door medewerkers van het revalidatiecentrum voor zeedieren. Gelukkig krijgen ze hulp van twee zeeleeuwen en Becky, een ietwat vreemde ijsduiker. Ook Dory maakt een nieuwe vriend, de humeurige octopus Hank die regelmatig ontsnapt en niet terug naar zee wil. Via hem komt Dory uiteindelijk terug in het aquarium waar ze ooit geboren werd maar haar ouders blijken er niet meer te zijn. De bijziende walvishaai Lot, een oude vriendin van Dory, en de beluga Bailey helpen verder zoeken.

Finding DoryNet als in de eerste film sprak Ellen DeGeneres de stem in van Dory. De afgelopen jaren had zij in haar talkshow Ellen regelmatig de hoop op een vervolgfilm uitgesproken. Alexander Gould, de oorspronkelijke stem van Nemo, was nu te oud voor deze rol maar heeft wel een kleine bijrol als chauffeur. Voor de Nederlandse versie ging Disney een samenwerking aan met de Koninklijke Nederlandse Zwembond om zowel leren zwemmen als de film te promoten. Hiervoor spraken zwemmers Ferry Weertman, Inge Dekker, Sebastiaan Verschuren, Joost Reijns, trainer Marcel Wouda en technisch directeur Joop Alberda enkele stemmen in.

Finding Dory

Dankzij vernieuwde technieken ziet de onderwaterwereld er zo mogelijk nog mooier uit dan in de eerste film. In het aquarium van het Marine Life Institute bijvoorbeeld zijn honderden vissen tegelijk te zien. Het natuurlijk laten bewegen van octopus Hank bleek geen eenvoudige opgave. Hij kreeg om die reden maar zeven tentakels, in de film wordt hier wel een reden voor gegeven. Wie goed oplet ziet onder de bezoekers van het opvangcentrum personages uit eerdere Pixarfilms. Ook tijdens de aftiteling valt er genoeg te genieten en helemaal aan het einde volgt een extra scène met een aantal oude bekenden.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
8 juni 2016 (USA)
29 juni 2016 (Nederland) 

Scenario
Andrew Stanton
Victoria Strouse

Muziek
Thomas Newman

Regie
Andrew Stanton
Angus MacLane

Producenten
Lindsey Collins
John Lasseter
Bob Roath

Nederlandse vertaling
Hanneke van Bogget

Nederlandse stemmenregie
Maria Lindes

 


Publicatiedatum: 29 december 2016
Laatste aanvulling: 29 december 2016

© Pixar Animation Studios/Walt Disney Productions

Maria Lindes, Walt Disney, Marjolein Algera, Fred Meijer, Beatrijs Sluijter