Toegankelijkheid

Skip to main content

Hansje en het welbehagen (1976)

Hansje en het welbehagenNadat Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? was afgelopen kwamen de makers van de serie - schrijver Harrie Geelen, componist Joop Stokkermans, regisseur Tineke Roeffen en producent René Sleven - nog eenmaal bij elkaar voor het maken van een kerstmusical. Hoofdpersoon is de tienjarige Hansje, die alleen thuis is omdat zijn ouders met Kerstmis moeten werken. Zijn moeder is actrice in een kerstspel en zijn vader dirigent van een kerstconcert. Hansje zelf is flink verkouden en brengt de dag door met het maken van tekeningen totdat hij een kleine kerstengel ontdekt in de kerstboom.

Hansje en het welbehagenDe engel is op zoek naar het welbehagen op aarde maar mag niet gezien worden door mensen anders kan hij zijn vleugels kwijtraken. Hij is niet blij dat Hansje hem ziet maar die weet hem net op tijd te verbergen als zijn vader even thuiskomt. Om uit te leggen wat welbehagen is neemt de kerstengel Hansje mee, zwevend door de lucht, in de tekeningen die Hansje van zijn woonplaats heeft gemaakt. Ze bezoeken onder meer het kerstspel waar zijn moeder zal optreden, zijn schoolvriendinnetje Geesje, een meisje wiens konijn op het kerstmenu zal staan en enkele meisjes die met kerst op zonvakantie gaan.

Hansje en het welhagenOok zien ze de oude meneer Biggelaar, die eenzaam door de stad loopt op zoek naar welbehagen. Als ze weer terug bij de kerstboom zijn komen Hansje en de kerstengel tot de conclusie dat welbehagen, net als gezelligheid, niet iets is waar je op kunt wachten of wat je kunt maken maar vanuit jezelf moet komen. Intussen is ook de moeder van Hansje thuisgekomen en vindt haar zoon slapend boven zijn tekeningen terwijl het buiten is gaan sneeuwen. Dit kerstspel is ontstaan nadat Joop Stokkermans en Harrie Geelen acht liedjes hadden gemaakt, waarna het verhaal er omheen werd bedacht. In 1973 hadden ze al samen de musical De kerstnachtmerrie gemaakt.

Hansje en het welbehagenNaast hoofdrolspeler Bert Blom werden de liedjes gezongen door leden van het kinderkoor die ook in Hamelen hadden meegespeeld. Doordat er in bijna alle scènes gebruik werd gemaakt van de chroma key gingen er maanden van voorbereidingen door Tineke Roeffen aan vooraf. De tekeningen van Hansje werden gemaakt door kinderen van de scholen Nellestein en De Manse uit Abcoude, de Montessorischool en het Gemeentelijk Gymnasium uit Hilversum en IVO-MAVO ‘Skarabee’ uit Tilburg. Het echtpaar Groot, afkomstig uit de cabaretgroep Don Quishocking, speelde de ouders van Hansje.

Ze namen de uitzending zelf op met een van de eerste consumentvideorecorders waardoor de musical bewaard is gebleven. De originele opname werd destijds door de KRO gewist.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
KRO (25 december 1976)

Scenario
Harrie Geelen

Muziek
Joop Stokkermans

Liedjes gezongen door
Bert Blom
Kinderkoor onder leiding van Iet van der Velde

Regie
Tineke Roeffen

Producent
René Sleven

 


Publicatiedatum: 25 december 2013
Laatste aanvulling: 19 augustus 2017

© KRO

KRO, Jaren 70, 1976, Joop Stokkermans, Harrie Geelen