Toegankelijkheid

Skip to main content

SpongeBob Squarepants (vanaf 2002)

Spongebob SquarepantsDe optimistische, lieve en eerlijke zeespons SpongeBob woont op de bodem van de oceaan in het stadje Bikinibroek waar altijd wel iets te beleven valt. Ook al bedoelt hij het goed, toch raakt hij steeds weer in de problemen. Samen met zijn vrienden Patrick Ster en Sandy de eekhoorn weet hij elke keer weer een tegenslag te overwinnen. In 'De Krokante Krab', waar hij samen met Octo werkt, bakt SpongeBob de allerlekkerste krabburgers en hoopt dan ook ooit de beste kok van de oceaan te worden. Meneer Krabs, de eigenaar wordt altijd een beetje nerveus van hem. Zijn trouwe huisdier Gerrit de zeeslak kan vreselijk miauwen wanneer hij in bad moet.

Spongebob SquarepantsPatrick is de gekke roze zeester en bijna altijd samen met SpongeBob. Bij problemen kun je altijd op hem rekenen. Sandy, de grondeekhoorn (altijd in een duikerspak) leeft voor actie en avontuur en is supergek op SpongeBob. Octo Tentakel is de chagarijnige buurman en ergert zich groen en geel aan iedereen en vooral aan Spongebob. Octo speelt vreselijk klarinet waar niemand naar wil luisteren behalve... SpongeBob, die Octo wel als een goede vriend ziet. Stephen Hillenburg, de bedenker van deze gele zeespons gaf hem eerst de naam Spongeboy. Toen hij er later achter kwam dat er een keukensponsmerk al zo heette werd hij omgedoopt in SpongeBob.

De gele spons werd in korte tijd over de hele wereld populair, wat leidde tot eigen speelfilms in 2004 en in 2015.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
200+

Uitgezonden door
KinderNet 5 (29 april 2002 - 11 maart 2003)
Nickelodeon (vanaf 14 maart 2003)

Creatie
Stephen Hillenburg

Muziek
Mark Harrison
The Blue Hawaiians
Bradley Carow
Eban Schletter
Jeremy Wakefield
Dean Ween
Gene Ween

Regie
Sherm Cohen
Walt Dohrn
C.H. Greenblatt
Sam Henderson
Jay Lender
Dan Povenmire
Aaron Springer
Paul Tibbitt

Producenten
Donna Castricone
Derek Drymon
Stephen Hillenburg
Helen Kalafatic
Anne Michaud
Paul Tibbitt

Nederlandse stemmenregie
Jan Nonhof

 


Publicatiedatum: 7 januari 2006
Laatste aanvulling: 18 juli 2021

© Nickelodeon

Jaren 00, Jaren 10, 2002, Nickelodeon, KinderNet 5, Jaren 20, Jan Nonhof, Just Meijer, Sander de Heer, Christa Lips, Lucie de Lange