Toegankelijkheid

Skip to main content

Iznogoud (1999-2000)

IznogoudNaast verhalen over Asterix en Obelix schreef René Goscinny ook de stripreeks “Iznogoud”, met tekeningen van Jean Tabaray. In totaal maakten ze samen 14 albums waarvan de eerste 13 delen ook in het Nederlands werden vertaald als “Iznogoedh”. Na de dood van Goscinny ging Jean Tabaray alleen verder met de strip en werkte soms ook samen met anderen, waaronder zijn eigen kinderen. Hoofdpersoon is Iznogoud (uitgesproken als ‘is no good’), grootvizier en rechterhand van Haroen el Poessah, de sultan van Bagdad. De opvliegende Iznogoud zou liever zelf sultan zijn en bedenkt telkens nieuwe plannetjes om de sultan uit de weg te ruimen.

IznogoudToverkunsten, geesten en zelfs een primitieve computer worden door de grootvizier ingezet maar alle aanslagen leiden alleen maar tot komische verwikkelingen en Iznogoud stijgt in de achting van de sultan die niets doorheeft. De enige die wel bekend is met Iznogouds plannetjes is zijn trouwe dienaar Ahdoolaf Alot, die ongevraagd als proefkonijn fungeert. In 1995 werden de albums bewerkt tot een Frans-Amerikaanse tekenfilmserie met enige aanpassingen, onder andere door personages met één been weg te laten. In Nederland werd Iznogoud in eerste instantie in het Engels met Nederlandse ondertiteling uitgezonden.

Toen de serie bleek aan te slaan kwam er alsnog een Nederlands gesproken versie. In 2005 werd de strip in Frankrijk verfilmd voor de bioscoop, nu met echte acteurs en trok daar 2,5 miljoen bezoekers. Jean Tabary is in 2011 overleden maar er worden nog altijd nieuwe stripverhalen over Iznogoud gemaakt.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
52 

Uitgezonden door
Fox Kids (11 september 1999 - 27 mei 2004)

Alternatieve titels
Isnogud
Ahmed Ahne
Isnogúd

Creatie
Jean Tabary
René Goscinny

Ontwerp en supervisie personages
Jean Tabary
Gilberte Goscinny
Anne Goscinny

Muziek
Alain Garcia
Jeremy Sweet
Michel Dax

Regie
Bruno Bianchi    

Producenten
Bruno Bianchi
Eric S. Rollman
Joel Andryc
Jacqueline Tordjman
Natalie Altmann
Raymond Leblanc
Vincent Chalvon-Demersay

 


Publicatiedatum: 5 maart 2007
Laatste aanvulling: 25 juni 2024

© Saban Entertainment, Inc

1999, Jaren 90, Jaren 00, Fox Kids