Toegankelijkheid

Skip to main content

J.J. de Bom voorheen: 'De Kindervriend' (1979-1981)

J.J. de Bom voorheen: 'De Kindervriend'Vijf jaar na het verdwijnen van De Stratemakeropzeeshow kwamen de regisseur, tekstschrijvers en de hoofdrolspelers van de destijds spraakmakende serie weer bij elkaar voor een nieuw jeugdprogramma, bedoeld voor "mensen van 9 tot 90 jaar". Om te weten te komen welke problemen kinderen bezighouden werden er twee keer oproepen gedaan op de televisie. Hierop kwamen zo'n 300 brieven binnen, die model zouden staan voor de serie waarin in iedere aflevering één onderwerp behandeld werd. De vragen en problemen varieerden van 'hoe los je een ruzie op?' tot 'ik durf geen maandverband te kopen'.

J.J. de Bom voorheen: 'De Kindervriend'De vragen werden behandeld door drie hoofdpersonen: Jan J. de Bom, eigenaar van de voormalige speelgoedwinkel 'De Kindervriend', postbode Hein Gatje die de brieven van de kinderen bracht en Titia Konijn, de altijd positieve maatschappelijk werkster. In iedere aflevering kwam ook "De deskundige" aan het woord, die zijn of haar visie gaf op het thema. Dat kon iedereen zijn, van Rob de Nijs in de uitzending over idolen tot een moeder die vertelde hoe zij haar kinderen seksuele voorlichting gaf. Zij werden geïnterviewd door Aart Staartjes, die zelf ook kinderpsycholoog prof.dr. Werendfridus Jongerius speelde.

Na de eerste reeks werden de makers beloond met de Zilveren Nipkowschijf voor het beste en origineelste televisieprogramma en De Kinderkast voor het beste kinderprogramma. De opzet van het programma, waarbij interviews worden afgewisseld en sketches en liedjes, zou ook model staan voor Het Klokhuis.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
32

Uitgezonden door
VARA (3 april 1979 - 28 mei 1981 / 22 februari - 26 april 1982)

Teksten
Jan Riem
Ries Moonen
Hans Dorrestijn
Karel Eykman
Willem Wilmink

Muziek
Harry Bannink

Begintune gezongen door
Wieteke van Dort
Joost Prinsen
Aart Staartjes

Samenstelling en regie
Frans Boelen

Productie
Mieke Keller
Margot de Boer

 


Met dank aan Ted Kerkjes

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 8 februari 2016

© VARA

VARA, Jaren 80, 1979, Jaren 70, Aart Staartjes, Joost Prinsen, Rob de Nijs, Wieteke van Dort, Harry Bannink