Toegankelijkheid

Skip to main content

Reis naar het Middelpunt der Aarde (1978-1980)

Reis naar het Middelpunt der AardeMet de succesvolle verfilming van '20.000 mijlen onder zee' in 1954, een productie van Walt Disney, kwam het werk van Jules Verne opnieuw in de belangstelling te staan. Zo werd onder andere 'Reis naar het middelpunt der aarde' voor het witte doek bewerkt. Deze versie, die op diverse punten afwijkt van het oorspronkelijke verhaal, was het uitgangspunt voor de tekenfilmserie, gemaakt in 1967. Hoewel een vervolgverhaal had iedere aflevering dezelfde korte introductie waarin professor Oliver Lindenbrook, één van de hoofdpersonages, aan de kijker uitlegt waarom hij op zoek is naar het middelpunt der aarde.

Reis naar het Middelpunt der AardeEeuwen geleden vond ontdekkingsreiziger Arne Saknussen een onderaardse gang. Deze tunnel zou leiden naar het verloren koninkrijk Atlantis. Professor Lindenbrook herontdekte dit spoor en ging op expeditie, samen met zijn nichtje Cindy, student Alec en de gids Lars met zijn huiseend Gertrude. Maar de gemene graaf Saknussen vindt dat hij alleen recht heeft om het spoor te volgen dat zijn voorvader ooit ontdekte. Samen met zijn trouwe helper Torg probeert hij de expeditie uit te schakelen, maar dat mislukt waardoor de ingang van de onderaardse gang geheel wordt geblokkeerd.

Reis naar het Middelpunt der AardeEr zit niets anders op dan een andere uitweg te vinden - misschien is deze te vinden in Atlantis, het middelpunt van de aarde? Op hun tocht door het onderaardse gangenstelsel worden de expeditieleden regelmatig verrast door de wereld die zich onder de grond bevindt en bevolkt wordt door onder andere veel dinosaurusachtige monsters en primitieve volkeren. Dankzij de initialen A.S. die Arne Saknussen op veel plaatsen heeft achtergelaten weten ze dat ze op het goede spoor zitten. De graaf en Torg duiken regelmatig op, door hun eigen stommiteit zitten zij ook vast. In de laatste aflevering wordt Atlantis inderdaad gevonden.

Een tweede seizoen over het vervolg van de zoektocht werd wel aangekondigd maar nooit gemaakt. Deze tekenfilm is een goed voorbeeld van een "early morning cartoon", een goedkoop gemaakte tekenfilm die in de Verenigde Staten op zaterdagmorgen werd uitgezonden. In Nederland waren in de jaren '60 en '70 geen ochtenduitzendingen en was de serie op woensdagmiddag te zien in de Berebios.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
17 (14 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
AVRO (4 oktober 1978 - 21 mei 1980, als onderdeel van Berebios)

Originele titel
Journey to the center of the earth

Creatie
Jules Verne (boek "Voyage au centre de la terre")

Scenario
Ken Sobol
Ralph Goodman
Donald R. Christensen
Fred Halliday
Larry Goldman
Marshall Williams
Kenneth Rotcop
Bill Keenan

Muziek
John Gart
Gordon Zahler

Regie
Hal Sutherland

Producenten
Lou Scheimer
Norm Prescott

Nederlandse bewerking
Theo de Vos
Meta de Vries

 


Publicatiedatum: 7 juni 2006
Laatste aanvulling: 13 augustus 2016

© Filmation Associates

AVRO, Jaren 80, Jaren 70, 1978, Meta de Vries, Kinderbios, Minibios en Berebios