Toegankelijkheid

Skip to main content

Jana van het Oerwoud (1980-1983)

Jana van het OerwoudAls de kleine Jana samen met haar vader een boottocht maakt over de rivier die door het regenwoud van Venezuela stroomt, slaat het noodlot toe. De boot raakt een rots en vergaat. Jana en haar vader lijken geen overlevingskansen te hebben in de snel stromende rivier. Maar Jana heeft geluk: ze wordt uit het water gered door de indiaan Montaro, de laatste overlevende van zijn stam. Een speurtocht naar haar vader levert niets op, en voor Jana begint een nieuw leven in de jungle van de Amazone. Montaro leert haar alles over het oerwoud en naarmate ze ouder wordt raakt Jana bevriend met veel dieren en kan zelfs met hen communiceren.

Jana van het oerwoudHaar beste dierenvrienden zijn het nieuwsgierige neusbeertje Tiko en Spook, een albino jaguar die Jana als kleine welp ooit uit een stropersval wist te redden. Zij wijken zelden van haar zijde en helpen haar als er gevaar dreigt. Landontwikkelaars, stropers en andere indringers vormen een bedreiging voor het Amazonegebied. Naast Montaro kan Jana ook rekenen op de hulp van dokter Ben Cooper. Hij is behalve dierenarts tevens bioloog en onderzoekt de leefomstandigheden van de bewoners van het oerwoud. Maar niet alle dieren zijn even vriendelijk ontdekt de dokter als hij door Octo de octopus wordt aangevallen.

Jana van het oerwoudJana roept de hulp in van Torto de reuzenschildpad, die Ben uit de tentakels van de octopus weet te bevrijden. Inmiddels volwassen blijft Jana naar haar vader zoeken, maar zonder resultaat. De enige tastbare herinnering die ze nog van hem heeft is een halsketting. Jana kreeg het bijzondere geschenk op de dag van het ongeluk. Behalve een sieraad is het ook een vlijmscherp mes dat werkt als een boemerang. In Amerika maakte deze tekenfilm deel uit van The Godzilla Power Hour, waarbij het andere half uur bestond uit een aflevering over het dinosaurusachtige monster Godzilla. Alleen de avonturen van de vrouwelijke Tarzan waren in Nederland te zien, op woensdag in de Kinderbios.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
AVRO (8 oktober 1980 - 17 juli 1983, als onderdeel van Kinderbios)

Originele/alternatieve titel
Jana of the jungle
Jana uit het oerwoud

Creatie
Doug Wildey

Scenario
Dick Robbins
Duane Poole

Ontwerp personages
Doug Wildey
George Wheeler
Fred Irvin

Muziek
Hoyt S. Curtin
Dennis Dreith

Regie
Ray Patterson
Carl Urbano

Producenten
Joseph Barbera
William Hanna

Nederlandse bewerking
Meta de Vries
Theo de Vos

 


Met dank aan Bonnie Brandsma de Haan en ERB meet Holland - Tarzan

Publicatiedatum: 23 juni 2006
Laatste aanvulling: 25 juli 2013

© Hanna-Barbera Productions

AVRO, Jaren 80, 1980, Joop Doderer, Cor Witschge, Jaap Stobbe, Meta de Vries, Kinderbios, Minibios en Berebios