Toegankelijkheid

Skip to main content

Sindbad de Zeeman (1979-1981)

Sindbad de ZeemanSindbad is van oorsprong een Japanse tekenfilmserie van 52 delen uit 1975. De reeks is gebaseerd op de verhalen van Duizend-en-één nacht, een verzameling vertellingen uit het Midden-Oosten. Naast Sindbad zijn Alladin en Ali Baba de bekendste verhalen. Het belangrijkste verschil met het oorspronkelijke verhaal is dat Sindbad geen volwassen man is maar een kleine jongen. Omdat er in de tekenfilm scènes voorkomen die men voor jonge kinderen niet geschikt vond werd de serie in Duitsland bewerkt tot 42 delen, en deze versie is ook in Nederland uitgezonden. Sindbad woont in de havenstad Bagdad en zijn beste vriend is Hassan.

Sindbad de ZeemanIn de eerste aflevering klimt Sindbad stiekum aan boord van het schip van zijn oom Ali die zeeman is. Van hem heeft hij ook de pratende beo Sheila gekregen. Dat is het begin van een reeks sprookjesachtige avonturen. Zo belanden Sindbad en Sheila na een schipbreuk op een eiland dat een walvis blijkt te zijn, komen ze zeemeerminnen en geesten in flessen tegen en leren ze Ali Baba kennen. In één van de laatste afleveringen blijkt dat Sheila eigenlijk een betoverde prinses is. Hoe populair deze tekenfilm was blijkt uit de kijkcijfers van 1 april 1980. Naar deze aflevering keken meer dan een miljoen kinderen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
42

Uitgezonden door
KRO (2 oktober 1979 - 28 maart 1981)
Kindernet/KinderNet 5 (9 januari 1989 - 1 september 2000)
Nickelodeon Kindernet (4 april 2011 - 31 oktober 2013)

Originele/alternatieve titel
Arabian naitsu: Shinbaddo no bôken
Sinbad de zeeman
De avonturen van Sindbad (video-release)

Scenario
Fumi Takahashi
Shun'Ichi Yukimuro
Hiroshi Kaneko
Ryûzô Nakanishi
Michio Satô
Toyohiro Andô

Ontwerp personages
Shuichi Seki

Muziek
Christian Bruhn

Regie
Fumio Kurokawa
Kunihiko Okazaki

Producent
Koîchi Motohashi

Nederlandse stemmenregie
Meindert de Goede

 


Met dank aan Het Jeugdsentiment Portaal voor de scans van de videohoezen

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 17 februari 2015

© Nippon Animation

KRO, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, 1979, Jaren 70, Jaren 10, Kindernet, Nickelodeon Kindernet, KinderNet 5, Maria Lindes, Pebble TV, Hans Otjes