Toegankelijkheid

Skip to main content

Oorlogswinter (1975)

OoorlogswinterOmdat het boek 'Oorlogswinter' zich afspeelt in het fictieve dorpje Vlank moest voor de verfilming een plaats worden gezocht wat zo getrouw mogelijk overkwam. Het werd het Overijsselse Zalk, en kasteel Alerdinck in het nabijgelegen Laag Zuthem. Het kasteel stond model voor dat van barones Weddik Wansfeld, die bij hoog en laag weigert haar woning aan de Duitsers over te geven. Het verhaal gaat over de 15-jarige Michiel die de laatste bittere oorlogswinter van 1944/45 meemaakt. Eerst als toeschouwer, later betrokken bij het ondergrondse werk. In het dorpje aan de IJssel komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan.

OorlogswinterNiemand mag hij in vertrouwen nemen, want misplaatst vertrouwen kan het hele dorp in het ongeluk storten. Oom Ben, een familievriend van de Van Beusekoms, heeft veel contacten en hem durft Michiel in vertrouwen te nemen en om raad te vragen. Met Michiels eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid. Ook in de moeilijkste omstandigheden staat hij alleen. Hij moet zijn eigen oordeel vormen, zijn eigen beslissingen nemen als een volwassen man, want zijn grote geheim durft hij zelfs niet aan oom Ben te vertellen. Oorlogswinter geeft een zeer genuanceerd beeld van de rol die zowel de Duitsers als het verzet hebben gespeeld. In 2008 is het verhaal opnieuw verfilmd, nu als speelfilm.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
VARA (2 oktober - 25 december 1975 / 29 januari 1976 / 8 januari - 12 februari 1989)

Creatie
Jan Terlouw (boek "Oorlogswinter")

Tekst
Wim Povel

Muziek
Harry Bannink
Mike Oldfield ("Tubular bells")

Regie
Aart Staartjes

Productie
Aart Staartjes

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 28 juli 2015

© VARA

VARA, Jaren 80, Jaren 70, 1975, Aart Staartjes, Joost Prinsen, Wieteke van Dort, Ton Lensink, Ger Smit, Arnold Gelderman, Edwin Rutten, Bram van der Vlugt, Harry Bannink, Michiel Kerbosch, Leontien Ceulemans, Sacco van der Made