Toegankelijkheid

Skip to main content

Lawaaipapegaai (1978-1982)

LawaaipapegaaiDe AVRO was op 1 oktober 1946 begonnen met een radioprogramma voor de allerkleinsten, Kleutertje, Luister. Hierin werden verhaaltjes verteld en liedjes gezongen. Het programma werd goed beluisterd en in 1955 volgde een eenmalige televisievariant, Kleutertje, Kijk. De kinderen werden door ‘tante’ Lily Petersen en ‘oom’ Herman Broekhuizen altijd begroet met “Dag kindertjes van het hele land”, voor het laatst op 30 december 1975.  Een week later ging de opvolger van start, Radio Lawaaipapegaai, gemaakt door een nieuw team, bestaande uit Burny Bos, Wieteke van Dort en Joop Stokkermans.

LawaaipapegaaiBurny Bos was een voormalig onderwijzer en Wieteke van Dort had een opleiding tot kleuterleidster afgerond. Behalve verhaaltjes vertellen en liedjes zingen werden kinderen nu ook vertrouwd gemaakt met de wereld om hen heen. Iedere week werd een thema gekozen dat in uitzendingen van 10 minuten werd besproken op de dinsdag- en donderdagochtend waarvoor Joop Stokkermans een liedje componeerde. Daarbij werden lastige thema’s als overlijden of echtscheiding niet vermeden. Burny Bos speelde zelf vaak de niet al te slimme Gijs Radijs aan wie iets moest worden uitgelegd.

LawaaipapegaaiDe nieuwe opzet van het kleuterprogramma was direct succesvol en werd regelmatig bekroond, onder meer in Barcelona met de Premio Ondas als beste jeugdprogramma van 1977 en een Edison voor de muziek. Het radioprogramma voor kleuters werd zo'n succes dat de makers in 1978 een proefaflevering van 30 minuten voor televisie mochten maken, Studio Lawaaipapegaai. De speelduur bleek voor jonge kijkers te lang, maar de overstap van radio naar televisie was geslaagd. Een jaar later ging de serie echt van start met afleveringen van 10 minuten, eerst als Lawaaipapegaai en vanaf 1981 als De Lawaaipapegaai presenteert Papelawaaigaai.

Het programma won onder meer een eervolle vermelding van de Nipkowschijf. Na zes jaar radio en drie jaar televisie waren volgens Burny Bos alle thema’s wel een keer behandeld. Zowel het radio- als het televisieprogramma stopten in 1982 maar de naam Lawaaipapegaai is blijven bestaan. Zo zijn er anno 2015 onder meer een kinderdagverblijf, vogelopvang en radiostation met deze naam.
 
 

Informatie

Aantal aflveringen
29

Uitgezonden door
AVRO (14 oktober 1978 - 8 mei 1982 / 16 mei - 19 juni 1982 / 21 juni - 15 augustus 2001)

Alternatieve titel
Studio Lawaaipapegaai
De Lawaaipapegaai presenteert: "Papelagaaiwaai"

Presentatie
Burny Bos
Wieteke van Dort

Muziek
Joop Stokkermans
Gildo del Mistro

Begintune gezongen door
Wieteke van Dort

Regie
Henk Renou

Productie
Henk Renou

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanulling: 20 december 2015

© AVRO

AVRO, Jaren 80, Jaren 00, Jaren 70, 1978, Wieteke van Dort, Burny Bos, Joop Stokkermans