Toegankelijkheid

Skip to main content

Hokus Pokus, dat kan ik ook (1956-1960)

Hokus Pokus, dat kan ik ookAdrie van Oorschot had voor de Tweede Wereldoorlog al een carrière opgebouwd als entertainer en goochelaar. Toen de KRO in 1956 een kinderprogramma over goochelen wilde maken was het dan ook niet vreemd dat hij hierin zichzelf ging spelen. Het verhaal begint echter bij Tommy Verstoep, een Amsterdams jongetje dat een portemonnee met inhoud op straat vindt. Als hij met zijn vondst naar het politiebureau gaat krijgt hij daar te horen dat de portemonnee van Adrie van Oorschot is en mag hem zelf gaan terugbrengen. De goochelaar woont op de Herengracht en als Tommy aanbelt doet er een Chinees open.

Hokus Pokus, dat kan ik ookHet is Liang Wang Tsjang Tsjeng, de assistent van Adrie van Oorschot. De goochelaar leerde hem kennen toen hij zelf in de leer was bij een beroemde illusionist in China. Als dank voor het terugvinden krijgt Tommy vier chocoladerepen en mag hij regelmatig terugkomen om goocheltrucs te leren van Adrie van Oorschot. Liang bedenkt zelfs een artiestennaam voor Tommy: Tom-Tom. Naast Tommy komen er meer gasten langs die geïnteresseerd zijn in goochelen, zoals omroepster “tante” Hannie Lips, de Chinese uitvinder Hong Sjok met zijn assistent Jodocus en buurmeisje Mieke.

Hokus Pokus, dat kan ik ookAbbetje Habbekuk, het correspondentievriendinnetje van Liang uit Groenland, komt af en toe logeren. De uitzendingen van het goochelprogramma waren live en na afloop werden de hoofdrolspelers altijd door honderden kinderen buiten Studio Irene opgewacht om hen van handtekeningen te voorzien. De goocheltrucs konden worden teruggelezen in het boek dat Adrie van Oorschot samen met Han Bentz van den Berg schreef, met een voorwoord van tante Hannie. Na vier jaar stopte de serie en kreeg Liang een eigen reeks, De avonturen van Liang Wang Tsjang Tsjeng.

Adrie van Oorschot zou nog diverse andere jeugdprogramma’s presenteren, waaronder de quiz Vlieg ’ns vlug. Hij werd vanaf 1964 pas echt bekend als de eerste televisie-Sinterklaas.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
48

Uitgezonden door
KRO (28 maart 1956 - 13 februari 1960)

Tekst
Han Bentz van den Berg
Adrie van Oorschot

Regie
Wim Bary
Luc van Gent
Tineke Roeffen
Manus van der Kamp
Adrie van Orschot

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 14 juli 2013

© KRO

Jaren 50, Jaren 60, AVRO/KRO/NCRV, 1956, Joop Doderer, Lex Goudsmit, Adrie van Oorschot