Toegankelijkheid

Kinder- en jeugdtelevisie gerelateerd aan Adrie van Oorschot
 

Adrie van OorschotAdrie van Oorschot was de jongere broer van uitgever Geert van Oorschot en actrice Mieke van Oorschot. Hij begon zijn carrière in 1935 als goochelaar, buikspreker, sneltekenaar, poppenspeler en imitator van vermaarde artiesten zoals Louis Davids, Kees Pruis, Willy Derby, Maurice Chevalier, Bing Crosby.

Van 1955 tot 1962 verzorgde hij bij de KRO programma's voor de jeugd. Zeer bekend werd de televisieserie "Hokus Pokus, dat kan ik ook" (1956-1960) waarin Van Oorschot goocheltrucs uitlegde. Ook het boek van die serie (met een voorwoord van Hannie Lips, de populaire omroepster van de KRO), werd een succes. "De avonturen van Liang Wang Tsjang Tsjeng" met Gerard Heystee en Lex Goudsmit was ook een tv-serie van zijn hand in de jaren vijftig. Daarna produceerde hij tot 1981 amusementsprogramma's voor de VARA-televisie, maar trad ook zelf als presentator op, onder meer van programma's als "Jong geleerd, oud gedaan" en "Wat doe je voor de kost" (NOS, 1973/74).

Vooral door de rol van televisie-Sinterklaas is hij bekend. Ingehaald door Mies Bouwman en begeleid door Hoofdpiet Piet Römer vertolkte Van Oorschot deze rol van 1965 tot 1985.

Tekst: Wikipedia