Toegankelijkheid

Skip to main content

Freules, De (1990-1991)

De FreulesDe gezusters Adèle en Thérèse zijn twee berooide freules die een oud vervallen landhuis bewonen met hun butler Henri. Hij is stiekem verliefd op Thérèse. Nadat hun broer Wim is overleden krijgen de freules bezoek van notaris Willig. Hij laat hen het testament horen dat Wim voor zijn dood heeft ingesproken. Wim belooft Adèle en Thérèse één miljoen gulden als zij er voor zorgen dat zij hun neefje, jonker Arie-Frits, zo goed opvoeden dat hij slaagt voor het examen Goede Manieren en naar een chique kostschool in Wales kan. Aangezien de zussen iedere dag noodgedwongen witte bonen in tomatensaus eten nemen zij Arie-Frits direct in huis om hem te leren "hoe het hoort".

De FreulesDe heropvoeding van Arie-Frits valt nog niet mee want hij is de afgelopen jaren behoorlijk verwaarloosd, en vindt het bijvoorbeeld heel normaal om hardop te boeren. Ondanks hun moeilijke taak raken de freules steeds meer gesteld op hun neefje. Eigenlijk willen ze niet dat hij na het examen naar Engeland vertrekt en de freules staan voor een dilemma: of zorgen dat Arie-Frits slaagt, maar dan raken ze hem kwijt of zorgen dat hij het examen niet haalt, maar dan lopen zij de erfenis mis. Tegelijkertijd is Henri bang dat wanneer Arie-Frits slaagt, freule Thérèse zo rijk zal worden dat ze hem niet meer ziet staan.

De FreulesTerwijl de examendag voor Arie-Frits nadert bedenkt hij een plan om Thérèse te ontvoeren. In iedere aflevering van deze vrolijke serie waren ook diverse liedjes te horen, gezongen door de acteurs. De songteksten zijn in 1991 in boekvorm verschenen onder de titel 'De freules en andere liedjes' met tekeningen van Georgien Overwater. De eerste letters van de begintune vormen niet geheel toevallig de naam van de serie. In 2002 verscheen ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van schrijver Sjoerd Kuyper het boek 'Fanfare' met al zijn liedteksten. Bij het boek verscheen ook een cd met liedjes, waarvan 14 titels afkomstig zijn uit De freules.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
7

Uitgezonden door
VPRO (16 december 1990 - 27 januari 1991 / 7 februari - 21 maart 1999 / 15 juni - 27 juli 2008)

Scenario
Sjoerd Kuyper

Muziek
Jan Robijns
Vincent van Warmerdam

Begintune gezongen door
Karen van Holst Pellekaan
Carolien van den Berg
René Groothof
Ewoud Poerink

Regie
Ineke Houtman

Productie
Eric Hafkamp

 


Publicatiedatum: 8 april 2006
Laatste aanvulling: 13 augustus 2012

© VPRO

VPRO, 1990, Jaren 90, Villa Achterwerk, Kees Prins