Toegankelijkheid

Skip to main content

Freggels, De (1989)

De FreggelsBehalve als poppen waren de hoofdrolspelers uit De Freggels ook te zien in een tekenfilmserie die inhoudelijk weinig verschilt van het origineel. Gobo en zijn vrienden Wimmie, Jet, Bobby en Mollie wonen in de Freggelgrot en houden zich vooral bezig met plezier maken. In de Freggelgrot wonen ook de Doeners, kleine mannetjes die bouwsels maken van radijsjes, het lievelingseten van de Freggels die zich er graag aan te goed doen. Gobo’s reizende oom Roel stuurt hem regelmatig ansichtkaarten die aankomen bij de uitvinder Doc en zijn hond Sprokkel. In tegenstelling tot zijn hond heeft Doc niet door dat zijn huis grenst aan de Freggelgrot.

In deze in Zuid Korea gemaakte tekenfilm is van Doc alleen zijn onderlijf te zien en nooit zijn hoofd. Ook de alwetende storthoop Gloria en de reusachtige familie Griezel maken af en toe hun opwachting. De meeste afleveringen bestaan uit twee afzonderlijke verhalen die in Nederland apart werden uitgezonden. De twee afleveringen met één verhaal waren in twee delen te zien. Hoewel nu uitgezonden door de VARA in plaats van de KRO was de begintune hetzelfde en waren ook de meeste stemacteurs opnieuw te horen, alleen Frans van Dusschoten, Hans Dagelet en Dick Scheffer waren vervangen door Hein Boele, Jaap Stobbe en Arnold Gelderman.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
VARA (26 februari - 31 augustus 1989 / 10 september 1989 - 25 februari 1990 / 5 juli - 27 september 1990 / 25 mei - 20 juli 1991)

Originele/alternatieve titel
Fraggle rock
Fraggle rock: the animated series

Creatie
Jim Henson

Muziek
Rob Walsh

Regie
Ray Lee

Producenten
Michael Joens
Margaret Loesch

Vertaling liedjes en dialogen
Jan Derk Beck

Nederlandse stemmenregie
Arnold GeldermanPublicatiedatum: 7 september 2013
Laatste aanvulling: 21 april 2016

© Jim Henson Productions/Akom Animation/Meta Sound

VARA, Jaren 80, Jaren 90, 1989, Maria Lindes, Jim Henson, Arnold Gelderman, Paul van Gorcum, Angélique de Boer, Olaf Wijnants, Frans van Dusschoten, Hans Dagelet