Toegankelijkheid

Skip to main content

Flappie de Clown (1983-1985)

FlappieHet clownsduo Appie en Flappie trad eind jaren '50 voor het eerst op. Door de jaren heen werd Appie vertolkt door Fred Wiegeman, Wim Wama en Astrid Koster. Flappie werd vanaf het begin gespeeld door Ab van der Linden die dat zou blijven doen totdat hij in 1999 op 87-jarige leeftijd overleed. Met optredens in televisieprogramma’s als Ren je Rot kreeg het duo ook landelijke bekendheid waarbij Flappie steeds meer op de voorgrond trad. In 1978 werd de LP ‘De avonturen van clown Flappie’ uitgebracht en in datzelfde jaar verscheen ook het boek ‘Flappie en zijn hondje Dinky’. De illustraties waren gemaakt door Anton Pieck, de ontwerper van het sprookjespark in De Efteling.

Dat zou ook de plek zijn waar de televisieserie rond Flappie werd opgenomen. In de eerste reeks gaat Flappie op reis door Sprookjesland. Als hij Doornroosje wakker kust verandert zij in een lelijke heks en moet Flappie op zoek naar toverwater. In het vervolg reist Flappie naar Vreugderijk maar omdat de koning altijd treurig is heet het land nu Treurrijk. Aan Flappie de taak hem weer aan het lachen te maken. In deze en in latere afleveringen stelt Flappie zichzelf steeds de vraag "zal ik het doen, of zal ik het niet doen?". Ook maakt hij nieuwe vrienden, zoals het narretje Joki en Zoekgoed de kikker, die hij leert kennen bij zijn avonturen in onder meer IJsland en Kaas- en Groentenland.

Alle afleveringen duren slechts vijf minuten waarbij de laatste reeks, kortweg Flappie genoemd, ook herhaald is in afleveringen van 20 minuten. Ab van der Linden was behalve clown ook acteur. Hij speelde in andere bekende kinderseries zoals Ti-Ta Tovenaar (kelner, kruideniertje, bakker en dokter), en hij vertolkte de rol van Gozewijn in Floris.

Nadat de samenwerking met de TROS was gestopt maar Ab en Astrid zelf nog lang niet wilden stoppen, zochten zij contact met Frank Wienneke. Als producer van koopvideo's schreef hij samen met het duo de drie films: 'Flappie en de Gestolen Lach', 'Flappie Doet Het!' en 'Flappie en de Wonderlijke Buggy'. Deze laatste titel is door het overlijden van Ab nooit gemaakt maar de eerste twee deden het als koopvideo, ondanks dat het duo niet meer op televisie te zien was, goed.

In 1998 was Ab nog éénmaal als Flappie te zien bij Paul de Leeuw in Laat de Leeuw.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
29

Uitgezonden door
TROS (15 februari 1983 - 17 april 1985 / 28 april - 26 mei 1986)

Alternatieve titel
Appie en Flappie
Flappie

Scenario
Boud van Doorn
Stefan Struik (Flappie en de Gestolen Lach)

Muziek
Frank Reemer

Regie
Jannetje Strengers
Frank Wienneke (Flappie en de Gestolen Lach / Flappie Doet Het!)

Productie
Dorien de Rooij

Producent
Frank Wienneke (Flappie en de Gestolen Lach / Flappie Doet Het!)

 


Met dank aan Frank Wienneke voor de extra informatie over de drie koopvideo titels.

Publicatiedatum: 13 juli 2005
Laatste aanvulling: 13 februari 2024

© TROS

TROS, Jaren 80, 1983, Efteling, Martin Brozius