Toegankelijkheid

Skip to main content

Dommel (1989-1991)

DommelStriphond Dommel is in 1968 bij toeval ontstaan toen tekenaar Dupa, pseudoniem voor Luc Dupanloup, op het laatste moment gevraagd werd nog een pagina met een humoristische strip te vullen voor het weekblad 'Kuifje'. Zonder precies te weten wat eruit zou komen ging Dupa aan de slag en binnen twee uur had hij een grote witte hond getekend. Voor de Franstalige versie van de strip werd de naam Cubitus (ellepijp) bedacht, omdat honden van botten houden. In Nederland en Vlaanderen werd voor Dommel gekozen, omdat de dikke viervoeter lui van aard is en graag slaapt.

DommelIn het beginjaar van de strip heeft Dommel nog geen baasje, maar na een jaar gaat hij wonen bij Semafoor, vroeger zeeman en nu uitvinder. De strip werd een groot succes en eind jaren '80 kreeg Dommel zijn eigen tekenfilm. Dommel helpt Semafoor bij zijn vreemde uitvindingen en is vaak proefkonijn, wat tot grappige situaties leidt. Naast Dommel en Semafoor woont de bemoeizuchtige mevrouw Beatrix die een oogje heeft op Semafoor, maar die vindt zijn buurmeisje Cherry veel leuker. Cherry heeft ook nog een jonger broertje, Bobby, en in de straat woont ook nog de kat Balthasar met wie Dommel het regelmatig aan de stok heeft.

In 1994 kreeg Dommel een muurschildering in Brussel en verscheen hij op een postzegel. Om Dupa te eren werd in diens woonplaats Limal in 2002 een standbeeld van Dommel onthuld.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
104

Uitgezonden door
VARA (24 september 1989 - 4 mei 1991)
Kindernet/KinderNet 5 (12 juni 1991 - 13 december 2002)
Nickelodeon (19 mei - 27 mei 2003)
Nickelodeon Kindernet (30 mei 2011 - 31 oktober 2013)

Originele/alternatieve titel
Don-don Domel to ron
Cubitus
De avonturen van Dommel en zijn vrienden (video-release)

Creatie
Dupa

Muziek
Takanori Arisawa

Begintune gezongen door
Karin "Nadieh" Meis

Scripts
Matsue Jimbo

Regie
Hirosho Sasagawa

Producenten
Kazuo Tabata
Dennis Livson

Nederlandse vertaling en bewerking
Marc Lohmann

Productie en regie Nederlandstalige versie
Meindert de Goede

 


Publicatiedatum: 12 maart 2005
Laatste aanvulling: 13 april 2015

© Telecable Benelux B.V.

VARA, Jaren 80, Nickelodeon Kindernet, 1989, Nickelodeon, KinderNet 5, Maria Lindes, Trudy Libosan, Fred Butter, Jan Anne Drenth, Beatrijs Sluijter, Pebble TV