Toegankelijkheid

Skip to main content

Buurman & Buurman (vanaf 1984)

Buurman en BuurmanDe klussende buurmannen waren voor het eerst te zien in de korte Tsjechische film 'Kutaci' (Denkers) uit 1976, maar nog zonder baret en bolletjesmuts. Een paar jaar later kreeg het duo een eigen serie onder de naam ...A je to! ("...Dat is alles!"). Aanvankelijk hadden de makers een volwassen publiek voor ogen. Al snel bleek dat ook kinderen de klussers erg leuk vonden zodat de animatieserie uitgroeide tot een reeks voor de hele familie. De NCRV zond als eerste een paar afleveringen uit onder de titel De twee stuntels, zonder dialogen. De serie sloeg pas echt aan toen de VPRO deze ging uitzenden.

Buurman en BuurmanBelangrijke toevoeging waren de grappige teksten uitgesproken door Kees Prins en Simon van Leeuwen, een idee van Burny Bos, destijds verantwoordelijk voor de kinderprogramma's van de VPRO. Nederland is het enige land waar de buurmannen stemmen hebben. De lijfspreuk van de twee buurmannen, "a je to!", werd onvertaald gelaten. De buurmannen houden van klussen en helpen elkaar als de nood aan de man is. Dat er vaak van alles mis gaat mag de pret niet drukken. Ook hun optimistische kijk op het leven karakteriseren deze doe-het-zelvers. Bedenker van de serie, Lubomír Beneš, hield zich sinds sinds de jaren 50 bezig met het maken van animatiefilms. 

Buurman & BuurmanHij overleed in 1995 op 59-jarige leeftijd. Zijn zoon Marek nam het werk van zijn vader over, en sinds 2002 worden er onder zijn leiding nieuwe reeksen gemaakt. Zo was een geheel nieuwe serie, met zeven afleveringen, bij de VPRO in een marathonuitzending te zien op 9 juni 2013. In 2004 werd aan de kijkers van Villa Achterwerk gevraagd welk programma zij het allerbeste vonden. Buurman & Buurman kreeg de meeste stemmen, voor Zaai en Theo & Thea. De muzikale voorstelling "Buurman & Buurman gaan verhuizen" was in 2011 in het theater te zien met Pim van Alten en Don van Dijke in de titelrollen. 

Buurman & BuurmanIn 2013 volgde "Buurman & Buurman beginnen voor zichzelf" met Dennis Stroucken en Martin Hofstra, daarna kwamen "Buurman & Buurman worden beroemd" in 2016 en "A je to!" in 2018, beide met Iwan Dam en Casper Gimbrère. Sinds 2 mei 2015 zijn de klussende buurmannen ook te zien in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. In het Kijkbuispaviljoen in de experience kan iedereen een eigen filmpje maken. De animatiestudio werd geopend door twee makers van de serie, Marek Beneš en Tomáš Eiselt. In 2015 werd de eerste bioscoopfilm uitgebracht, een compilatie van zeven afleveringen onder de titel 'Buurman & Buurman - Al 40 jaar beste vrienden!'.

De tweede film, 'Buurman & Buurman hebben een nieuw huis', bestaande uit zeven nieuwe afleveringen, kwam in 2018 in de bioscoop.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
100+

Uitgezonden door
VPRO (vanaf 7 oktober 1984)

Originele/alternatieve titel
...A je to!
Pat & Mat
De twee stuntels

Ontwerp personages
Lubomír Beneš
Vladimir Jiranek

Muziek
Petr Skoumal

Regie
Lubomír Beneš
Vladimir Jiranek
Marek Beneš

Nederlandse bewerking
Kees Prins
Simon van Leeuwen

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 3 mei 2018

© Ateliéry Bonton Zlín a.s./VPRO

VPRO, Jaren 80, 1984, Villa Achterwerk, Burny Bos, Kees Prins