Toegankelijkheid

Skip to main content

Briefgeheim (1983)

BriefgeheimBehalve als politicus in de Tweede Kamer voor D'66 werd Jan Terlouw in de jaren 70 ook bekend als schrijver. Hij is de auteur van spannende jeugdboeken als 'Koning van Katoren' en 'Oorlogswinter', dat net als 'Briefgeheim' tot een televisieserie werd bewerkt. Het verhaal gaat over drie bevriende scholieren: Eva, Jackie en Thomas. Eva en Jackie zitten bij elkaar in de klas en Thomas is het jongere broertje van Jackie dat nergens bang voor is. De ouders van Eva maken tot haar verdriet veel ruzie. Jackie en Thomas vinden dat Eva hen maar eens een lesje moet leren door een avondje niet thuis te komen.

BriefgeheimIn werkelijkheid logeert Eva op zolder bij Jackie en Thomas, waar ze samen een geheim hol hebben gemaakt. De volgende dag blijkt dat Eva verdwenen is. Ze is wel op de zolder geweest want ze heeft, in geheimschrift, in een boek geschreven. Als Eva na drie dagen slapend in het hol wordt gevonden, kan ze zich niet herinneren waar ze al die tijd is geweest. Haar verdwijning heeft iets te maken met de geheimzinnige brief die Eva in de tuin van de buurman, kolonel Brandsema, heeft gevonden. Ook de vreemde invalster op school, juffrouw Tijnman, heeft iets met de zaak te maken, want zij weet het geheimschrift te ontcijferen.

BriefgeheimEva, Jackie en Thomas gaan op onderzoek uit en raken betrokken bij een spionagezaak... De 14-jarige hoofdrolspeelster Leontine Ruiters zou vele jaren later pas echt bekend worden als bordjesomdraaister bij Rad van Fortuin en, inmiddels getrouwd met Marco Borsato, als actrice Leontine Borsato in onder andere Voetbalvrouwen en als presentator van onder meer Bonje met de Buren. Voor haar aandeel in Briefgeheim kreeg ze duizend gulden waarvan ze een racefiets en een radiocassetterecorder kocht. In 2010 is het boek van Jan Terlouw opnieuw verfilmd, nu als speelfilm met onder anderen Hanna Obbeek en Daan Schuurmans in de hoofdrollen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
7

Uitgezonden door
Veronica (6 november - 18 december 1983)

Scenario
Christ Stuur

Muziek
Massada

Regie
Christ Stuur

Productie
Dirk Schreiner

 


Met dank aan Maurice Smeink en Veronica Magazine voor toestemming herpublicatie

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 23 juli 2012

© Added Films Holland/Veronica/Video-Film Express/BFD Home Entertainment

Veronica, Jaren 80, 1983, Cor Witschge