Toegankelijkheid

Skip to main content

Amulet (1966-1967)

AmuletZes jaar voordat Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? van start ging was op zaterdagmiddag een reeks te zien die dezelfde sfeer had als de legendarische KRO-serie. Het verhaal speelt zich af in het dorpje Nederhamelen. De jonge Wiesje Avercamp arriveert hier na een lange bootreis uit Londen. Ze wil graag het kasteel bezoeken waar haar moeder geboren is, maar komt voor een teleurstelling te staan. De kasteelpoort is gesloten en het lijkt erop dat haar oom, baron Jeroen van Nederhamelen, er niet meer woont. In het nabijgelegen dorpje ziet ze op het plein de naam van haar oom boven een winkeldeur staan, "Jeroen's magazijn".

AmuletHij blijkt de winkelier te zijn, en is allesbehalve vriendelijk en spraakzaam tegenover zijn nichtje. Wiesje mag bij hem logeren, op voorwaarde dat zij hem in de winkel helpt. Van de kwebbelende buurvrouw Nozemans hoort Wiesje dat haar oom in geldnood zit. Hij heeft geen geld meer om op het kasteel te wonen en is noodgedwongen een winkel begonnen. Ook hoort ze dat baron Jeroen destijds tegen het huwelijk was van Wiesje's moeder met een muzikant, en haar vertrek naar Engeland. De baron vond dat zij beneden haar stand trouwde. Valentijn, de verlegen zoon van vrouw Nozemans, wil Wiesje graag helpen om eens een kijkje op het kasteel te nemen.

AmuletWiesje weet niet dat ze al die tijd in de gaten wordt gehouden door twee schurken, de Chef en de Kleine. Zij hebben haar op de boot ontmoet en hoorden van het kasteel waar een rijke oom zou wonen en zijn Wiesje gevolgd. Zij zijn niet de enige vreemdelingen in Nederhamelen: Raffaello, de scharenslijper en zijn dochter Monica hebben hun tent vlakbij het kasteel opgezet. Van Raffaello krijgt Wiesje een met edelstenen bezet amulet in bewaring, wat ze herkent van een schilderij van haar grootvader dat nu in de winkel hangt. Al snel ontdekt Wiesje dat de amulet magische krachten heeft...

Hoofdrolspelers Ida Bons en Tom van Beek zouden later ook in Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? spelen. Ook Jos Bergman zou dankzij een jeugdserie bekendheid krijgen: hij speelde Sindala in Floris.

 

Informatie

Aantal afleveringen
9

Uitgezonden door
KRO (22 oktober 1966 - 29 juli 1967)

Scenario
Annet van Battum

Muziek
Peter Niewerf
Gerard Engelsma

Regie
Carrie Rens

Producent
René Sleven

 


Publicatiedatum: 12 april 2005
Laatste aanvulling: 1 januari 2016

© KRO

KRO, Jaren 60, 1966, Ida Bons