Toegankelijkheid

Skip to main content

Er was eens... Amerika (1992)

Er was eens... AmerikaNa drie reeksen Er was eens..., over achtereenvolgens de geschiedenis van de mens, de toekomst van de mens in de ruimte en over het menselijk lichaam, was de Franse producent Albert Barillé nog lang niet uitverteld. Zijn vierde Il était une fois... gaat over de geschiedenis van het continent Amerika. De serie viel samen met de herdenking van de ontdekking van Amerika 500 jaar eerder door Christoffel Columbus. Hij zette op 12 oktober 1492 voet op de Nieuwe Wereld, al was dat bij vergissing omdat hij eigenlijk op weg was naar India. Uiteraard komt deze historische gebeurtenis uitvoerig aan bod, maar is niet het begin van de serie.

Er was eens... AmerikaDie begint bij de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Lang voordat de Europeanen hen verdreven op zoek naar de rijkdommen van het land bewoonden zij vrijwel het gehele continent, waaronder de Inca's in het noordwestelijk deel van Zuid-Amerika en de Azteken in het huidige Mexico. De personages worden net als in de vorige reeksen verbeeld door de nakomelingen van Piet, Pieternel, de Dikke, Maestro, Naarling en Dwerg, en natuurlijk de wijze Maestro. Zij laten de geschiedenis van Amerika zienvia onder andere de veroveraars, de goudzoekers en de strijd voor onafhankelijkheid tot aan het welvarende Amerika van de 20ste eeuw.

Er was eens... AmerikaDe KRO, die de vorige reeksen had meegefinancierd, deed dit keer niet mee. Omdat er geen andere publieke omroep de opengevallen plaats innam was Er was eens... Amerika niet op een Nederlandse zender te zien. Maar de BRT deed nog wel mee, en liet de serie door dezelfde Nederlandse stemacteurs als de vorige reeksen inspreken. Helaas hield de Vlaamse omroep er toen ook mee op. Van Il était une fois... les Découvreurs (over wetenschappers) uit 1993 en Il était une fois... les Explorateurs (over ontdekkingsreizigers) uit 1996 zijn geen Nederlandstalige bewerkingen gemaakt of op een Nederlandstalige zender uitgezonden.

De zevende en laatste reeks, Er was eens... de aarde uit 2009, is ook niet uitgezonden maar wel op dvd uitgebracht.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
26

Uitgezonden door
BRT (13 maart - 4 december 1992)

Originele/alternatieve titel
Il était une fois... les Amériques
Il était une fois l 'Amérique

Scenario
Albert Barillé

Ontwerp personages
Jean Barbaud

Muziek
Michel Legrand

Begintune gezongen door
Lisbet Gillian
Michel Barouille

Regie
Albert Barillé

Producent
Albert Barillé

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 1 oktober 2015

© Procidis/Memphis Belle

BRT, Jaren 90, 1992, Trudy Libosan, Ger Smit, Jan Anne Drenth, Pebble TV