Toegankelijkheid

Skip to main content

Er was eens... de Mens (1979-1981)

Er was eens... de MensDe eerste reeks Er was eens... laat de geschiedenis van de mens zien vanaf de prehistorie tot aan de nabije toekomst. Hoogte- maar ook dieptepunten van de afgelopen eeuwen worden getoond aan de hand van steeds dezelfde personages en hun nakomelingen: vader Piet, moeder Pieternel, hun zoon Pietertje en dochter kleine Pieternel en de Dikke. De wijze Maestro, herkenbaar aan zijn lange baard, treedt vaak op als verteller. Er zijn ook twee slechteriken, Naarling en Dwerg. Iedere aflevering behandelt een persoon, tijdperk of thema, bijvoorbeeld de eerste mensen, Marco Polo, de Vikingen, de Franse Revolutie en de Nederlandse Gouden Eeuw.

Er was eens... de MensAf en toe verschijnt linksboven een teller in beeld die bijhoudt in welk jaar de gebeurtenissen zich afspelen. Naast getekende beelden wordt soms gebruikt gemaakt van foto's en filmbeelden van historische figuren en plaatsen. De muziek van de begintune, Toccata en Fuga in D Kleine Terts van Johann Sebastian Bach, is ook door Walt Disney gebruikt voor zijn tekenfilm 'Fantasia'. Albert Barillé, de bedenker van de serie, zou diverse vervolgseries maken over de ruimte, het menselijk lichaam, Amerika, uitvinders en ontdekkingsreizigers. Hij was ook de producent van Beertje Colargol, die aan het begin van iedere aflevering heel even te zien is.

Toen hij op 11 februari 2009 overleed op 86-jarige leeftijd had hij net een zevende serie voltooid. Deze reeks gaat over de aarde en is (nog) niet in Nederland uitgezonden maar wel op dvd uitgebracht. Veertig jaar nadat de tekenfilm werd uitgebracht is de serie bewerkt tot een reeks stripalbums.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
26

Uitgezonden door
KRO (23 maart 1979 - 26 november 1981)

Originele/alternatieve titel
Il était une fois... l'homme
Er was eens

Scenario
Albert Barillé

Ontwerp personages
Jean Barbaud

Ontwerp decors
Bernard Fiévé
François Fiévé

Artistieke leiding
Philippe Landrot
René Borg

Muziek
Michel Legrand
Yasuo Sagiyama

Regie
Albert Barillé

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 13 mei 2017

© Procidis/Memphis Belle/TDM

KRO, Jaren 80, 1979, Jaren 70, Trudy Libosan, Ger Smit, Jan Anne Drenth, Pebble TV