Toegankelijkheid

Skip to main content

Robin Hood (1964-1966)

Robin HoodCommerciële televisie was er al in 1964, toen op 15 augustus TV Noordzee van start ging. Deze piratenzender zond uit vanaf het kunstmatige REM-eiland op zee en kon ontvangen worden met een speciale antenne. De zender kon niet verboden worden omdat daar domweg geen wet voor bestond. TV Noordzee liet de kijkers kennis maken met reclame op televisie en met series die door de publieke omroepen nooit waren aangekocht, zoals Robin Hood. Deze Britse avonturenreeks was tussen 1955 en 1960 al in Engeland en Amerika uitgezonden, met veel succes. De serie volgt de klassieke legende van de vrijbuiter die steelt van de rijken en zijn buit deelt met de armen.

Robin HoodZijn tegenstanders zijn de sheriff van het nabijgelegen Nottingham en prins John, de ijdele maar laffe broer van koning Richard the Lionheart die op kruistocht is. Prins John buit de bevolking uit en heeft Robin Hood, ooit de edelman Robin of Locksley, vogelvrij verklaard. Robin heeft een groep eveneens vogelvrij verklaarde mannen om zich heen verzameld, waaronder de boomlange Little John en de minstreel Will Scarlett. Vanuit Nottingham krijgt hij steun van broeder Tuck en zijn geliefde, lady Marian. Net als Robin Hood kan ook zij goed overweg met pijl en boog. De  serie werd in een hoog tempo gemaakt: voor een aflevering van 30 minuten waren hooguit vijf dagen beschikbaar.

Robin HoodOp enkele buitenopnamen na werden alle scènes opgenomen in de Engelse Nettlefold Studios. De beschikbare ruimte was maar klein, daarom stonden de bomen uit Sherwood Forest op wieltjes zodat deze snel verwisseld konden worden voor het kasteel van prins John. De avonturen van Robin Hood waren maar een paar maanden op TV Noordzee te zien. Op 12 december 1964 had de Nederlandse regering eindelijk een wet klaar om de zender te verbieden en werden de uitzendingen gestaakt. Uiteindelijk zou TV Noordzee in een gewijzigde opzet als de TROS deel gaan uitmaken van het publieke bestel, maar het was de AVRO die Robin Hood overnam.

 

Informatie

Aantal afleveringen
142 (30 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
TV Noordzee (6 september - 13 december 1964)
AVRO (30 januari 1965 - 2 september 1966)

Originele/alternatieve titel
The adventures of Robin Hood
Adventures in Sherwood Forest
De avonturen van Robin Hood

Creatie
Lew Grade

Muziek
Edwin Astley
Albert Elms
Sidney Russell
Carl Sigman

Begintune gezongen door
Dick James

Producenten
Sidney Cole
Hannah Weinstein
Thelma Connell

 


Met dank aan John Beringen

Publicatiedatum: 28 juli 2008
Laatste aanvulling: 23 maart 2022

© ITC/Associated Images/Sapphire Films/Yeoman Films

AVRO, Jaren 60, 1964, TV Noordzee