Toegankelijkheid

Skip to main content

Fort Alpha (1996-1997)

Fort AlphaHet nieuwe schooljaar is voor het Alpha College ook het eerste schooljaar want de school is ontstaan uit de gedwongen fusie van twee middelbare scholen, het Spiegel College en de Rijks scholengemeenschap. Het kolossale schoolgebouw krijgt al snel de bijnaam Fort Alpha. De leerlingen van de HAVO-klas 4b zijn afkomstig van zowel het Spiegel, een vrij alternatieve school, en het klassieke en soms elitaire Rijks. Die twee schoolculturen botsen regelmatig, maar in de loop van het jaar groeit de klas uit tot een hechte groep, en wordt berucht bij de leraren. Ook voor hen is de nieuwe school wennen, zeker voor lerares aardrijkskunde Pauline.

Fort AlphaHaar man Huub was rector op het Spiegel maar werd gedwongen ontslagen omdat de voorkeur uitging naar een vrouw. Dat werd Alexandra de Hondt, maar haar aanstelling is omstreden als blijkt dat zij een verhouding heeft met de wethouder die verantwoordelijk is voor de fusie van beide scholen. Ot is in 4b een buitenbeentje omdat hij net terug verhuisd is uit het buitenland. Met zijn opvallende dreadlocks trekt hij de aandacht van Julia, wat haar vriendje Bas weer jaloers maakt. Hij heeft bovendien de pech dat zijn vader ook zijn leraar geschiedenis is, en vader en zoon botsen regelmatig.

Fort AlphaToch probeert iedereen samen te werken, of zoals Robert Palmer in de begintune zingt "make the best of both worlds". Hoewel de eerste serie geen hoge kijkcijfers haalde was er veel waardering bij pers en publiek voor de realistische wijze waarop het dagelijkse schoolleven werd weergegeven. Ondanks de hoge kosten, zo'n 250.000 gulden per aflevering, kwam er toch een tweede en tevens laatste serie. De opnamen vonden opnieuw plaats op het Eemland College in Amersfoort, een bestaande school waar tijdens weekenden en vakanties gefilmd werd. Onder de destijds nog onbekende acteurs bevinden zich Daan Schuurmans, Tygo Gernandt, Pepijn Gunneweg en Halina Reijn.

Fort AlphaOverigens is Joop Wittermans (conciërge Piet) de vader van Mads Wittermans (Ot) en wordt de burgemeester in aflevering 12 gespeeld door Dick Rienstra, de vader van Robin Rienstra (Bas). Felix Berluson (conciërge Frenk) zou opnieuw een schoolconciërge spelen in SpangaS. In de Nieuwe Revu van 26 mei 2011 blikten enkele hoofdrolspelers terug op de serie. "Het was zo bijzonder. We hadden een heel hechte band met elkaar: een echte klik. Dit was voor iedereen het begin van waar we nu allemaal mee bezig zijn", vertelde Tygo Gernandt die een reünie wel ziet zitten, al zal het lastig zijn alle agenda's op elkaar af te stemmen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
20

Uitgezonden door
TROS (4 januari - 14 maart 1996 / 21 maart - 30 mei 1997 / 9 april - 11 juni 1999)

Scenario
Marieke van der Pol
Barbara Jurgens
Paul-Jan Nelissen
Diego Pos
Robert Jan Overeem
Nicole van Kilsdonk

Muzieksamenstelling
René Meister

Begintune gezongen door
Robert Palmer ("Best of both worlds")

Regie
Peter Gorissen
Eric Blom
Frank Jan Kat
Boris Paval Conen
Wik Becker

Producenten
Anton Smit
Harry Prins
Ingrid Lochem
Ellen Langeveld-Pype

 


Met dank aan Veronica Magazine voor toestemming herpublicatie

Publicatiedatum: 20 februari 2007
Laatste aanvulling: 26 november 2017

© Belbo Film/ID-TV/TROS/Bridge Entertainment Group

TROS, Jaren 90, 1996