Toegankelijkheid

Skip to main content

Moomin (1999-2000)

MoominDe Scandinavische familie de Moomins, bedacht door de Finse schrijfster Tove Jansson, beleefden hun allereerste avontuur al in 1945. De op een nijlpaard lijkende trollen zijn echte avonturiers en leven in de vredige Mooninvallei, een paradijs met bergen, bossen en eilanden. Daar woont Moomin samen met zijn ouders, Mammamoomin en Pappamoomin. Zijn vrienden zijn Sniff de kangoeroe, Snufkin en Little My. De eerste afleveringen van de tekenfilm zijn gebaseerd op de originele boeken, de afleveringen daarna gaan uit van de stripboeken die Tove Jansson vele jaren later begon te tekenen.

MoominZij tekende van 1953 tot 1956 een stripversie voor The London Evening News maar toen het haar aan inspiratie ontbrak nam haar broer Lars Jansson het werk over. Het laatste stripboek werd gemaakt in 1975. In 2006 zijn de eerste strips in boekvorm uitgebracht. Hoewel de belevenissen van de Moomins diverse malen verfilmd zijn, waaronder een serie met poppen, is in Nederland alleen de Japanse tekenfilm uit 1990 bekend die voor het eerst te zien was op het betaalkanaal FilmNet. Sindsdien heeft de KRO de reeks meerdere malen uitgezonden als onderdeel van KRO's Kindertijd.

Aan de serie zit ook een Nederlands tintje, want Pierre Kartner schreef de muziek voor de begin- en de eindtune, net als de muziek voor de film 'Komeet in Moominland'. In Finland is de Moominfamilie uitgegroeid tot een toeristische attractie, mede dankzij het themapark Muumimaailma (Moominwereld) dat zich in Naantali bevindt, 160 kilometer boven Helsinki. Ook is er een Moominmuseum in Tampere, in het zuiden van Finland, waar de originele tekeningen van Tove Jansson te zien zijn.

 

Informatie

Aantal afleveringen
104

Uitgezonden door
KRO (2 augustus 1999 - 15 december 2000)
FilmNet

Originele/alternatieve titel
Tanoshii Moomin ikka
Moomins

Creatie
Tove Jansson

Scenario
Akira Miyazaki
Kazumi Koide
Shôzô Matsuda

Ontwerp personages
Yasuhiro Nakura

Ontwerp decors
Jirô Kôno

Muziek
Seiichiro Uno
Sumio Shiratori
Pierre Kartner

Begin- en eindtune gezongen door
Pierre Kartner

Animatieregie
Lars Jansson

Regie
Hiroshi Saito

Producent
Dennis Livson

Nederlanse vertaling
Marc Lohman

Nederlandse stemmenregie
Meindert de Goede

 


Publicatiedatum: 29 januari 2007
Laatste aabvulling: 25 maart 2022

© TV-Tokyo/Telecable Benelux

KRO, 1999, Jaren 90, Jaren 00, FilmNet, Fred Butter, Stan Limburg, Jan Anne Drenth, KRO Kindertijd, Lucie de Lange, Beatrijs Sluijter, Pebble TV