Toegankelijkheid

Skip to main content

Anne van het Groene Huis (1989)

Anne van het Groene HuisDe dromerige Anne Shirley woont als wees bij de familie Hammond waar ze een niet al te leuk leventje leidt. Alles draait om de verzorging van drie tweelingen en dat valt haar zwaar. Om haar leven iets aangenamer te maken leest Anne boeken. Ze droomt graag weg in haar eigen wereld vol poëzie, zodat ze even de realiteit kan vergeten. Mevrouw Hammond is hier niet van gediend en sommeert Anne eten te gaan brengen naar meneer Hammond, die in zijn fabriek aan het werk is. Eénmaal aangekomen is zij getuige van een incident tussen meneer Hammond en zijn personeel waarbij hij een hartaanval krijgt en ter plekke overlijdt.

Anne van het Groene HuisAnne krijgt hiervan de schuld omdat ze te laat het eten heeft gebracht en mevrouw Hammond besluit Anne naar een weeshuis te brengen. Als na een half jaar een aanvraag wordt gedaan om twee weesmeisjes onder te brengen op Prince Edward Island is Anne daar één van. Op het eiland wonen de ongetrouwde broer Matthew en zijn zuster Marilla Cuthbert. Zij willen graag een weesjongen opvangen zodat hij kan helpen op de boerderij. Wanneer Matthew naar Bright River afreist om hem van het station op te halen, blijkt er een vergissing gemaakt te zijn. Hij treft geen weesjongen maar Anne Shirley. Ondanks de vergissing wordt ze toch in het gezin opgenomen.

Anne van het Groene HuisAnne belandt in een wereld die ze zich voooraf niet had kunnen voorstellen. Iedereen moet erg wennen aan hun nieuwe leventje want de dromerige Anne is het tegenovergestelde van de praktische Marilla. Zij heeft heel wat met Anne te stellen. Toch realiseren Matthew en Marilla dat hun leven zonder Anne Shirley een stuk saaier zou zijn. Deze serie is een bewerking van twee televisiefilms uit 1985 en 1987, die weer gebaseerd zijn op de boekenreeks van Lucy Maud Montgomery. In 2000 en 2008 zijn nog eens twee vervolgfilms gemaakt die niet in Nederland zijn uitgzonden. De boeken werden in 2016 en 2017 opnieuw verfilmd als drie televisiefilms.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
9

Uitgezonden door
KRO (1 september - 27 oktober 1989)

Originele titel
Anne of Green Gables

Creatie
Lucy Maud Montgomery

Scenario
Kevin Sullivan
Joe Wiesenfeld

Muziek
Hagood Hardy

Regie
Kevin Sullivan

Producenten
Ellen Freyer
Ian McDougall
Kevin Sullivan

 


Publicatiedatum: 18 maart 2010
Laatste aanvulling: 7 april 2018

© CBC/Sullivan Entertainment/WonderWorks/TV-60

KRO, Jaren 80, 1989