Toegankelijkheid

Skip to main content

Kulderzipken (1998)

KulderzipkenIn zijn scenario’s voor de kinderseries Carlos en Co en Dag Sinterklaas had Hugo Matthyssen al laten zien van absurde situaties te houden. Voor iets oudere kinderen bedacht hij een sprookjesreeks over een boerenzoon die in de meest bizarre en komische situaties terechtkomt. Zijn avontuur begint als koning Jozef en koningin Angina het de hoogste tijd vinden dat hun brutale dochter, prinses Prieeltje, gaat trouwen. Maar van alle edellieden die zich bij het kasteel melden moet zij niets hebben. Ten einde raad laat de koning zijn dienaren, de gebroeders Grimm, een wedstrijd organiseren.

KulderzipkenWie de drie gouden haren uit de kin van de moeder van de duivel trekt mag met zijn dochter trouwen. Kulderzipken, een naar eigen zeggen eenvoudige boerenjongen, lukt het om de opdracht met succes te voltooien. Hij wordt verliefd op de prinses en zij houdt ook van hem, maar koning Jozef heeft liever geen gewone burger als schoonzoon. Geholpen door de moeder van de duivel, die probeert haar zoon aan prinses Prieeltje te koppelen, bedenkt hij onmogelijke opdrachten die Kulderzipken moet uitvoeren. Zo moet hij naar de hoogste berg ter wereld op zoek naar een zeldzame parel, een draak verslaan en de onzichtbare keizer verjagen.

KulderzipkenHij krijgt daarbij hulp van de Grimmbroers, die zich telkens vergissen in zijn naam en hem onder meer Keldertrapken, Zolderkipken en Keuterdipken noemen. De hoofdrolspelers uit Dag Sinterklaas, Bart Peeters en Jan Decleir, werden gevraagd om respectievelijk Kulderzipken en koning Jozef te spelen. Bart Peeters vond de rol van boerenzoon te veel typecasting maar speelde graag enkele gastrollen, waaronder die van de grootmoeder van de Duivel. De eerste reeks was direct een succes in Vlaanderen, mede dankzij de fantastische decors van Kris Van Cappellen en de fraaie kostuums van Rit Verbeelen.

Hugo Matthysen mocht een tweede reeks schrijven, waarin Kulderzipken en prinses Prieeltje met elkaar mogen trouwen maar niet voordat Kulderzipken het land Alsdanië en zelfs de maan bezoekt. Aanvankelijk had de BRT bezwaren tegen de naam Kulderzipken omdat kinderen moeite zouden hebben om deze te onthouden, maar Hugo Matthysen wist de omroep te overtuigen de naam te handhaven.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
20

Uitgezonden door
BRT/VRT/Ketnet (29 oktober - 31 december 1995 / 22 december 1996 - 23 februari 1997 / 24 maart - 21 april 1999 / 9 december 2000 - 3 februari 2001 / 22 november 2003 - 17 januari 2004 / 29 januari - 26 maart 2005)
AVRO (11 april - 3 oktober 1998, als onderdeel van Alles kits)

Scenario
Hugo Matthysen

Muziek
Jean Blaute

Regie
Raf Verpooten

Productie
Wim Vanseveren
Riet de Prins

 


Publicatiedatum: 12 augustus 2012
Laatste aanvulling: 18 oktober 2015

© BRT

AVRO, BRT, Jaren 90, Jaren 00, 1998