Toegankelijkheid

Skip to main content

Kunst & Vliegwerk (1991)

Kunst & VliegwerkRogier, Chantal en Jeroen, de drie kinderen van kunstenaar Hans Drost hebben samen met hun buurmeisje Nicky een grote raket gebouwd in de achtertuin. Hun ouders vinden het leuk dat de kinderen zo ondernemend zijn. Buurman Veldhuis vind het maar niets, bang dat zijn eigen tuintje beschadigd raakt. Hij is tevens de eigenaar van het huis van de familie Drost en probeert het achter hun rug om aan een projectontwikkelaar te verkopen. Ondertussen wordt de raket opgemerkt door stuntman Frans Meijer die in de buurt een film opneemt. Uit nieuwsgierigheid gaat hij het vreemde bouwwerk zitten, maar door zijn onoplettendheid wordt de raket gelanceerd.

Kunst & VliegwerkNa even de lucht gehangen te hebben valt de raket op de grond. De kinderen komen op de knal af en vinden tot hun verbazing een vreemde man in hun raket. Hij weet niet meer wie hij is, zelf zijn naam niet, want door de klap is hij zijn geheugen kwijtgeraakt. Omdat hij de lucht is komen vallen noemen de kinderen hem zolang Ufo. Tot ieders verbazing, ook die van hemzelf, blijkt Frans/Ufo een grote som geld en een pistool bij zich te hebben. Als meneer Veldhuis daar ook achterkomt is dat het begin van een reeks spannende achtervolgingen waarbij de kinderen niet alleen met een bemoeizuchtige buurman te maken krijgen maar ook met een ontsnapte tijger.

Kunst & Vliegwerk

Ze krijgen daarbij hulp uit onverwachte hoek. Marcel, het neefje van Veldhuis, waarschuwt hen voor de plannen van zijn oom. Uiteindelijk komt alles goed: door een tweede klap krijgt Frans zijn geheugen terug en het gezin Drost hoeft niet te verhuizen. Zelfs de raket krijgt een nieuwe bestemming. Deze serie was eerst in de bioscoop te zien, waar de film op 24 maart 1989 in première ging. Twee jaar later volgde de serie, hiervoor waren tijdens het maken van de film al extra scènes gemaakt. Sindsdien heeft regisseur Karst van der Meulen geen jeugdfilms meer gemaakt. Hij heeft zich zich voornamelijk bezig gehouden met de zeehondencrèche van zijn echtgenote Lenie 't Hart.

Hiervoor regisseerde hij in 2000 de bekende reclamefilm waarin te zien is hoe op de muziek van Queens "It's a beautiful day" een zeehond wordt vrijgelaten in de Waddenzee.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
5

Uitgezonden door
NCRV (29 april - 27 mei 1991)

Scenario
Karst van der Meulen
Piet Geelhoed

Muziek
Tonny Eyk
Ellert Driessen
Herman van Veen

Begintune gezongen door
Herman van Veen

Regie
Karst van der Meulen

 


Publicatiedatum: 11 maart 2007
Laatste aanvulling: 18 oktober 2015

© Castor Films/NCRV

NCRV, Jaren 90, 1991, Herman van Veen, Karst van der Meulen, Tonny Eyk, Frits Lambrechts