Toegankelijkheid

Skip to main content

Kuifje, De avonturen van (1993-1995)

De avonturen van KuifjeIn de loop de jaren zijn de avonturen van Kuifje meerdere malen bewerkt voor film, televisie, radio en theater. Hergé (pseudoniem van Georges Remi), geestelijk vader van Kuifje, was altijd zeer kritisch en heeft nooit direct aan één van deze projecten meegewerkt. Na de dood van Hergé in 1983 werd het plan opgevat om alle kleurenalbums tot een tekenfilmserie te bewerken. Getracht werd zijn typerende tekenstijl zo natuurgetrouw weer te geven. In samenwerking met de Stichting Hergé werden uiteindelijk 21 van de 22 kleurenalbums in Canada verfilmd. Alleen "Kuifje in Congo" (later heruitgebracht als "Kuifje in Afrika") werd niet in de reeks opgenomen.

De avonturen van KuifjeHergé zelf beschouwde dit album als een jeugdzonde vanwege de wijze waarop hij de bevolking portretteerde en het afschieten van zoveel dieren. De verhalen werden zoveel mogelijk intact gelaten en niet versimpeld zoals dat gebeurde bij de Kuifje serie uit begin jaren '60. De heldere tekenstijl van Hergé is gehandhaafd en dat verhoogt uiteraard de herkenbaarheid. De volgorde van de afleveringen wijkt echter af van die van de albums, het eerste deel is een bewerking van het negende album "De krab met de gulden scharen", wellicht omdat Kuifje en kapitein Haddock elkaar in dit verhaal leren kennen.

De avonturen van KuifjeOm de Belgische oorsprong van de strip te benadrukken is de Nederlandstalige versie door Vlaamse acteurs ingesproken. Aanvankelijk konden alleen abonnees van FilmNet de serie in Nederland zien, maar nadat de betaalzender alle afleveringen in de eerste helft van 1993 had vertoond mocht de VARA de avonturen van de Belgische reporter en zijn trouwe hond Bobbie ook uitzenden. Hergé heeft het niet meer kunnen meemaken, maar wellicht zou hij eindelijk tevreden zijn met de wijze waarop zijn Kuifje aan een tweede bestaan als tekenfilmheld is begonnen. De makers van de tekenfilm laten hem als eerbetoon af en toe figureren in de serie.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
39

Uitgezonden door
VARA (11 december 1993 - 11 maart 1995 / 2 april - 3 oktober 1997)
KRO (10 juli 1998 - 9 juni 2000)
Nickelodeon (7 maart 2004 - 6 augustus 2005)
Nickelodeon Kindernet (5 november 2011 - 3 mei 2013)

Originele/alternatieve titel
Les aventures de Tintin
The adventures of Tintin

Scenario
Eric Rondeaux
Amélie Aubert
Aaron Barzman
Alex Boon
Martin Brossollet
Peter Meech
Christophe Poujol

Muziek
Ray Parker
Jim Morgan
Tom Szczesniak

Regie
Stéphane Bernasconi

Producenten
Pierre Bertrand-Jaume
Philippe Gildas 
Simon Hart 
Michael Hirsh 
Patrick Loubert
Robert Réa
Clive A. Smith

Regie Nederlandse versie
Arnold Gelderman

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 18 oktober 2015

© Nelvana Ltd.

KRO, VARA, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 10, Nickelodeon Kindernet, Nickelodeon, 1993, Arnold Gelderman