Toegankelijkheid

Skip to main content

Argons Ketting (1992)

Argons KettingTijdens zijn vakantie bedacht Terry Angus, poppenspeler bij De Freggels van Jim Henson, samen met zijn oude schoolvriend Stoney Ripley een eigen poppenserie over twee kinderen die tal van avonturen beleven op een magisch eiland. Terry maakte alle poppen voor een korte proefaflevering, die in de zomer van 1983 gefilmd werd met een eenvoudige videocamera. Producent Andrew Cochran zag wel wat in het project en samen met schrijver B.P. Nichol werd een tweede aflevering gemaakt om de Canadese publieke omroep te interesseren. Dit leidde tot nog twee proefuitzendingen waarna de opnamen voor de serie in 1987 van start konden gaan.

Argons KettingDe kinderen en hun moeder werden niet langer gespeeld door poppen, maar door echte mensen. Ook werd getracht om de karakters van de poppen minder op muppets of freggels te laten lijken hoewel er duidelijk overeenkomsten zijn. Het verhaal gaat over de 12-jarige Tracey en haar jongere broertje Wayne die op zolder een vreemde ketting vinden. Volgens hun moeder vertelde haar oma dat de ketting cadeau was gegeven door een reus aan haar grootmoeder en het sieraad al heel oud is. De hanger lijkt op een kompas en door er aan te draaien worden Tracey en Wayne naar Blizzard Island geflitst. Onder de vreemde bewoners van dit eiland bevindt zich Rog het zandwezen.

Argons KettingVan hem horen de kinderen dat de ketting magische krachten heeft en aan zijn eigenaar, de reus Argon, moet worden teruggegeven, anders is het eiland en zelfs de hele wereld in gevaar. Hun tocht op zoek naar de slapende reus leidt Tracey en Wayne langs bijzondere plaatsen zoals het eindeloze woud en de bron der dromen. De reis is niet zonder gevaar want Sidney de heks wil de ketting afpakken om de machtigste heks ter wereld te worden. Ze is niet al te goed in magie want dankzij haar toverspreuk is van haar oom Eggbert alleen nog zijn sprekende hoofd over. Ook heeft Sidney ervoor gezorgd dat de slang Sir Python vast is komen te zitten op het eiland.

Argons KettingHij wil de ketting in bezit krijgen om terug te kunnen keren naar het vasteland, waarbij hij hulp krijgt van de niet al te slimme kat Molcaster. Voor Tracey en Wayne is het niet altijd duidelijk wie hen wil helpen of op eigenbelang uit is. In opdracht van het hoofd van de kinderprogramma's van de Canadian Broadcasting Company moest van Sir Python een veel vriendelijkere slang gemaakt worden omdat zij vond dat kinderen hem te eng zouden vinden. In werkelijkheid was ze zelf bang voor slangen, en zij had zelfs bedongen dat Sir Python niet meer mee mocht doen bij een vervolgserie. Tot spijt van Terry Angus en Stoney Ripley is er echter nooit een tweede serie gekomen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
12

Uitgezonden door
Kindernet (31 mei - 16 augustus 1992 / 25 januari - 12 april 1993 / 8 juli  - 16 september 1993 / 15 februari - 3 mei 1994 / 4 september - 28 november 1994)

Originele/alternatieve titel
Blizzard Island
The Argon quest (speelfilmversie)

Creatie
Terry Angus
Stoney Ripley

Scenario
B.P. Nichol
Andrew Cochran
Terry Angus
Stoney Ripley
Paul Ledoux
Bob Sandler
Carol Bolt
Bruce McKenna
Susan Snooks
Scott Barrie

Ontwerp poppen
Terry Angus

Muziek
Scott MacMillan
Robert Quinn

Regie
George Bloomfield
Wayne Moss

Producenten
Andrew Cochran
Fred MacDonald
Shelagh McNab
John Nowlan
Jenipher Ritchie

 


Publicatiedatum: 14 februari 2010
Laatste aanvulling: 20 juli 2012

© Blizzard Productions/Studio East Limited/Canadian Broadcasting Corporation (CBC)/Telefilm Canada

Jaren 90, Kindernet, 1992