Toegankelijkheid

Skip to main content

Freggels, De (1984-1986)

De FreggelsJim Henson, bekend van de Muppet Show, bedacht ook De Freggels. Hierin wilde hij de wereld laten zien hoe we in harmonie met elkaar kunnen leven, hoe verschillend we ook zijn. De Freggels wonen in de Freggelgrot, waar ze zich vooral vermaken met dansen en zingen. De leider van het stel, Gobo, is heel avontuurlijk, net als zijn oom Roel, die op reis is door de mensenwereld en daar vandaan Gobo en zijn vrienden ansichtkaarten stuurt. Gobo's beste vriend is Wimmie, heel lief maar ook erg warrig. Jet rent veel rond en gaat vaak naar de bovenwereld. Daar is de Griezeltuin waar de Griezels Koning, Ma en Junior wonen.

De FreggelsJunior vindt het leuk om Freggels te vangen, maar gelukkig zijn de Freggels veel slimmer dan de Griezels. Terwijl de andere Freggels zingen en dansen is Bobby liever bezig met eten maken en kleren wassen. Mollie is de rustigste van het stel en geeft graag advies. In plaats van avonturen te beleven vindt ze het fijn om gedichten te schrijven en kijkt ze heel goed naar wat er allemaal om haar heen gebeurt. Wanneer zij om raad wordt gevraagd en er zelf geen antwoord op weet gaan de Freggels naar Gloria de storthoop, maar om dit orakel van afval te spreken moeten ze wel door de tuin van de Griezels.

De FreggelsTwee kleine wezentjes die nog het meest op ratten lijken, de roze Filo en de grijze Soof, staan Gloria terzijde en als zij advies heeft gegeven kondigen zij haar af met “de storthoop heeft gesproken”. De Freggels eten graag de bouwsels van de Doeners, kleine bouwvakkertjes die in de grot doorzichtige bouwwerken maken van radijsjes. De Freggels en de Doeners hebben elkaar hard nodig, want zonder Doeners kunnen Freggels niet die lekkere bouwsels eten en zonder Freggels kunnen Doeners niet blijven doorgaan met bouwen. De enige mens die de Freggels in het echt hebben gezien is Doc de uitvinder. Hij is een beetje verstrooid en meestal doen zijn uitvindingen niet wat hij wil.

De FreggelsDoc weet niet dat Gobo soms door het gat in de muur naar binnen sluipt om de ansichtkaarten van zijn oom Roel uit de prullenbak te halen. Doc vraagt zich wel steeds af waarom hij post voor Gobo Freggel ontvangt. Alleen Docs hond Sprokkel heeft door wat er aan de andere kant van de muur gebeurd en doet erg zijn best omdat aan Doc te laten weten maar die heeft niets door. Voor de Britse, Duitse en Franse versie van de serie werden aparte scènes met Doc opgenomen, en voor deze afleveringen stuurde oom Roel kaarten uit Europa. De Duitse Doc was ook uitvinder, maar de Franse Doc woonde in een bakkerij en de Britse Doc was vuurtorenwachter.

In Nederland was de Amerikaanse versie te zien, eerst nagesynchroniseerd bij de KRO, later bij Yorin in een ondertitelde versie. Er kwam ook een vervolg in de vorm van een tekenfilmserie die in Nederland door de VARA werd uitgezonden maar al na 13 afleveringen werd stopgezet.

Vanaf 21 januari 2022 was er een 13-delige hiernieuwde versie te zien op Apple TV+ met als titel Fraggle Rock: Back to the Rock.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
96 (43 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
KRO (2 oktober 1984 - 25 mei 1986 / 3 juni - 30 september 1988)
Yorin (5 mei 2002 - 22 mei 2005)
RTL 8 (26 september 2011 - 26 augustus 2012)

Originele/alternatieve titel
Fraggle Rock
Fraggle Rock with Jim Henson's Muppets
Jim Henson's Fraggle Rock
De Freggels met Jim Hensons Muppets

Creatie
Jim Henson

Scenario
Jerry Juhl
Jocelyn Stevenson
Sugith Varughese

Muziek
Philip Balsam
Dennis Lee
Robert J. Walsh

Art director
Robert Hackborn

Regie
George Bloomfield
Peter Harris
Jim Henson
Norman Campbell
Richard Hunt
Martin Lavut
Terry Maskell
Wayne Moss
Les Rose
Perry Rosemond
Eric Till
Douglas Williams
Stephen Katz

Producenten
Jim Henson
Jerry Juhl
Martin Baker
John Dimon
Duncan Kenworthy
Lawrence S. Mirkin

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 23 januari 2022

© Jim Henson Productions/Bridge Entertainment Group/Moefie Klub

KRO, Jaren 80, Jaren 00, Jaren 10, 1984, Yorin, RTL 8, Jaap Stobbe, Maria Lindes, Jim Henson, Paul van Gorcum, Angélique de Boer, Olaf Wijnants, Frans van Dusschoten, Hans Otjes, Hans Dagelet