Toegankelijkheid

Skip to main content

Shinzo (2001)

ShinzoHet verhaal van deze Japanse tekenfilm speelt zich af in de verre toekomst, in een tijd dat het niet goed gaat met de mensheid. De aarde is veroverd door de Enterrans, met het DNA van mensen, dieren en insecten genetisch gemanipuleerde wezens. De vechtlustige Enterrans werden gecreëerd door een groep geleerden om een dodelijk virus te bestrijden maar na een meteorietinslag werden zij kwaadaardig en keerden zich tegen de mensen. De aarde wordt door de Enterrans nu Enterra genoemd en er zijn geen mensen meer. Althans, dat wordt aangenomen, want in een wanhoopsdaad heeft één van de geleerden, doctor Tatsuro, zijn dochtertje Yakumo in een kunstmatige slaap gebracht.

ShinzoYakumo heeft door de meteorietinslag bijzondere krachten gekregen. Haar vader heeft een cocon ontworpen waarin zij na 50 jaar wakker zal worden terwijl ze zelf maar een jaar ouder is geworden. Het is de wens van doctor Tatsuro dat zij vrede weet te stichten. Maar het loopt anders dan hij gedacht had. Door een explosie wordt Yakumo pas na 500 jaar wakker en is nu een jonge vrouw. Uit de informatie die haar vader heeft achtergelaten blijkt dat er ergens op aarde een veilige plek is genaamd Shinzo waar nog mensen zouden wonen. Tijdens haar zoektocht leert ze drie Enterrans kennen die hun bescherming aanbieden bij het zoeken naar Shinzo.

ShinzoDe strijdlustige Mushra, de mysterieuze Saga en de katachtige kok Kutal blijken zogeheten Hyperenterrans te zijn. Hyperenterrans kunnen zichzelf transformeren naar een sterkere versie van zichzelf. Van Enterrans die uitgeschakeld worden blijft slechts een kaart met diens geest over, en wanneer een andere Enterran deze inslikt neemt hij de krachten van deze verslagen Enterran over. Waar of wat Shinzo is blijft lang onduidelijk en de vier reisgenoten krijgen het onder weg zwaar te verduren als ze het moeten opnemen tegen onder andere de zeven generaals, even mysterieus als machtig.

ShinzoVoor Yakumo wordt langzaam duidelijk wat er zich de afgelopen 500 jaar heeft afgespeeld en zelfs dat de geschiedenis veranderd kan worden. Hierdoor zou ze er voor kunnen zorgen dat de mensheid niet uitsterft. Deze anime is losjes gebaseerd op de Chinese legende "Aap - de reis naar het westen" over een pelgrimstocht van een priester en drie volgelingen met als doel wereldvrede. Onder hen is koning Aap, die zich zorgen maakt over zijn sterfelijkheid. Het element van een zoekende jonge vrouw vergezeld van drie ongewone metgezellen komt ook voor in De tovenaar van Oz. Dit verhaal begint overigens in Amerika, herkenbaar zijn de Niagara watervallen en het Vrijheidsbeeld in New York.

Na twee seizoenen zijn er geen nieuwe afleveringen meer gemaakt, ondanks geruchten over een derde en een vierde reeks, en vervolgfilms.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
32

Uitgezonden door
Fox Kids (25 augustus 2001 - 7 oktober 2003)

Originele/alternatieve titel
Mushrambo
Mashuranbo

Scenario
Mayori Sekijima

Ontwerp personages
Sachiko Kamimura

Muziek
Jeremy Sweet

Regie
Tetsuo Imazawa

Producenten
Ron Myrick
Eric S. Rollman

Nederlandse vertaling
Mike Kuyt

Nederlandse stemmenregie
Paul van Gorcum

 


Publicatiedatum: 16 januari 2006
Laatste aanvulling: 22 juni 2014

© Toei Animation/TV Asahi

Jaren 00, Fox Kids, 2001, Hetty Heyting, Paul van Gorcum, Dieter Jansen, Angélique de Boer, Lucie de Lange, Paul Groot, Rolf Koster