Toegankelijkheid

Skip to main content

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (2004)

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?Als kind keek presentator en producent Albert Verlinde graag naar Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?. Toen hij jaren later hoofdrolspeelster Loeki Knol leerde kennen ontstond het idee van de jeugdserie een musical te maken. Joop Stokkermans, die alle liedjes had gecomponeerd, stemde direct toe maar schrijver Harrie Geelen had bedenkingen. Kon de magie van de televisie wel overgebracht worden naar het theater? Uiteindelijk gaf hij zijn toestemming en konden de scenario’s van 45 afleveringen bewerkt worden tot een nieuw script met een selectie uit de meer dan 100 liedjes die Joop Stokkermans voor de serie had gemaakt.

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?Van de originele rolbezetting keerde Loeki Knol terug als Lidwina Walg die het sprookje van de rattenvanger aan haar dochter voorleest. Dat roept herinneringen op aan de tijd dat zij als jong meisje het avontuur met de rattenvanger beleeft in het stadje Hamelen. Omdat hij zijn beloning niet krijgt nadat hij de ratten heeft verjaagd, lokt hij met zijn fluitspel alle kinderen mee. Ook Lidwientje, haar verloofde Bertram Bierenbroodspot, stadsomroeper Hildebrandt Brom en poortwachter Aernout Koffij volgen het fluitspel. Eenmaal opgesloten in de berg Kei is de rattenvanger verdwenen, alleen zijn fluit is er nog.

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?Op zoek naar een uitweg komen de Hamelaars de dwerg Gruizel Gruis tegen die hen de verkeerde kant opstuurt. Hij is een hulpje van de ijsheks Wenzela die de magische fluit wil hebben. Aangekomen in Bambergen neemt de koningin de vreemdelingen aan als hofhouding, want voor de prinsentoto kan zij alle hulp gebruiken. Haar dochter prinses Madelein zal trouwen met de winnaar van de toto, en zij hoopt dat het haar grote liefde prins Tor zal zijn. De gemene prins Guurt lijkt de toto te gaan winnen maar wordt op het laatste moment ontmaskert. De Hamelaars kunnen op zoek gaan naar Wenzela maar weten niet dat zij een slechte heks is.

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?Net als in de serie is er een onverwachte ontknoping dankzij Aernout en keert iedereen weer terug naar Hamelen. De musical ging op 13 oktober 2003 in première in de schouwburg van Tilburg en was daarna door het hele land te zien, vaak voor uitverkochte zalen. Door het succes kwamen er nieuwe voorstellingen in het najaar van 2004, met een gedeeltelijk nieuwe rolbezetting. Daarvoor was er al in maart 2004 een televisieregistratie gemaakt in de stadsschouwburg van Velsen die door de KRO in twee delen werd uitgezonden. Uiteindelijk kwam er na 225 voorstellingen met meer dan 175.000 bezoekers een einde aan de musical.

Sindsdien is deze familiemusical door diverse amateurgezelschappen opgevoerd.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
2

Uitgezonden door
KRO (25 december - 26 december 2004 / 31 december 2005 - 1 januari 2006)

Creatie
Harrie Geelen

Scenario
Koen van Dijk

Muziek
Joop Stokkermans

Regie
Peter Blom (televisie)
Koen van Dijk (theater)

Producenten
Patrick Theunisse
Roel Vente
Albert Verlinde

 


Publicatiedatum: 27 december 2011
Laatste aanvulling: 27 april 2013

© KRO/Albert Verlinde Entertainment

KRO, Jaren 00, 2004, Joop Stokkermans, Harrie Geelen