Toegankelijkheid

Skip to main content

Peppi en Kokki bij de Marine (1976)

Peppi en Kokkie bij de MarineVan circusact via een onderdeel in het kinderprogramma Nogal Wiedus naar een eigen serie kreeg het clownsduo Peppi en Kokki op het hoogtepunt van hun populariteit de kans een eigen speelfilm te maken. Hierin keert het tweetal na vele baantjes terug naar hun oude beroep van matroos. Op een snikhete dag gaan Peppi en Kokki een dagje naar het strand, waar ze een oude landmijn vinden. Als de mijn door de marine onschadelijk wordt gemaakt, weet Kokki nog net op tijd de springstof uit de bek van Pluisje, de poedel van commandant Plus, te redden. De dankbare commandant nodigt het tweetal uit om taartjes op zijn schip te eten.

Peppi en Kokkie bij de MarineDaar zijn ze getuige van hoe commandant Plus een dreigbrief ontvangt met de tekst "nog 5 dagen, dan is uw dag gekomen". De commandant vertelt dat hij al een tijdje iedere dag zo'n brief krijgt. Peppi en Kokki beloven uit te zoeken wie de brieven stuurt door als matroos op het schip te gaan werken. Al gauw verdenken ze matroos Wiebe die erg jaloers is op de goede band die Peppi en Kokki met de commandant hebben. Na diverse komische belevenissen komen ze erachter dat de kok de brieven schreef, omdat hij niet wilde dat de commandant zijn vijftigste verjaardag zou overslaan. De opgeluchte commandant geeft een feestje en besluit voortaan ieder jaar zijn verjaardag te vieren.

De film heeft de zelfde slapstickachtige opzet als de televisieserie, met als verschil dat Peppi en Kokki nu ook sprekend en zingend te horen zijn. Opvallend is ook dat er geen enkele vrouw in meespeelt.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
14 oktober 1976

Uitgezonden door
BRT (25 april 1990)
KRO (26 augustus 2005)

Alternatieve titel
Peppi en Kokki bij de Marine - Het geheim van Kommandant Plus
Peppi & Kokki - De speelfilm (dvd-release)

Scenario
Nan de Vries

Muziek
Joop Stokkermans
Gildo del Mistro

Begintune gezongen door
Marnix Kappers

Regie
Nan de Vries

Producent
Joop H. Visch

 


Laatste aanvulling: 26 december 2012

© Cinecentrum/Euro-Centrafilm

KRO, BRT, Jaren 90, Jaren 00, Jaap Stobbe, Marnix Kappers, Joop Stokkermans