Toegankelijkheid

Skip to main content

Peppi & Kokki (1972-1978)

Peppi & KokkiHun schip Alma is stuk, en kan niet meer varen... daarom gaan Peppi en Kokki aan wal "centjes verdienen" en proberen daar een baantje te zoeken. Maar de twee voormalige matrozen zijn zo onhandig dat ze er elke keer een puinhoop van maken en worden ontslagen. Peppi en Kokki werden gespeeld door het clownsduo De 2 Kamé's, dat na de oorlog werd opgericht door Gerard en Jacques van Essen. Jacques hield er in 1957 mee op, en Gerard vroeg zijn collega Herman Kortekaas met hem samen te werken. Herman maakte op dat moment deel uit van het clownstrio De Babusio's dat net als De 2 Kamé's optrad in Circus Jos Mullens.

Peppi & KokkiBegin jaren '70 kreeg het duo, dat toen onder de naam Pipo & Koko optrad, de kans om de overstap te maken naar de televisie, waarvoor ze zich lieten inspireren door de klassieke komedies van Laurel & Hardy uit de jaren '30. Omdat er al een clown op televisie was met de naam Pipo werd het Peppi & Kokki. De afleveringen duurden tussen de 5 en 15 minuten en werden aanvankelijk uitgezonden als onderdeel van Nogal Wiedus. Nadat dit kinderprogramma in 1974 gestopt was kregen de matrozen hun eigen serie. Niet alleen fysiek leken Peppi ("de dikke") en Kokki ("de dunne") op hun Amerikaanse voorbeelden.

Peppi & KokkiHun net iets te snel afgedraaide slapstickachtige avonturen werden ook zonder dialoog opgenomen en van grappige geluidseffecten voorzien. De meeste opnamen werden op locatie gemaakt, waaronder ook de Efteling wat veel publiek trok en daardoor ook soms ook in beeld kwam. Op het hoogtepunt van hun populariteit mocht het duo ook een film maken, 'Peppi en Kokki bij de Marine', waarin Peppi en Kokki aan de slag gaan als... matrozen. In 1978 liep Herman Kortekaas een rugblessure op en moest met Peppi & Kokki stoppen. Na zijn herstel gaf het duo nog wel optredens in het land tot in de jaren '80. Herman Kortekaas was later als acteur te zien in populaire series als Zeg 'ns Aaa en Baantjer.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
83

Uitgezonden door
KRO (18 oktober 1972 - 29 mei 1978 / 7 oktober 1978 - 3 januari 1979)
TROS (29 april 1992 - 16 december 1995 / 17 juni - 3 juli 2002 / 19 oktober 2004 - 30 augustus 2005)

Alternatieve titel
De avonturen van Peppi en Kokki
De nieuwe avonturen van Peppi en Kokki

Tekst
Imme Dros
Herman Kortekaas
Nan de Vries-Wamelink

Muziek
Joop Stokkermans
Gildo del Mistro

Liedjes
Joop Stokkermans
Harrie Geelen
Nan de Vries-Wamelink

Begintune gezongen door
Marnix Kappers

Geluidseffecten
Gildo del Mistro

Regie
Nan de Vries-Wamelink

Producent
René Sleven

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 augustus 2022

© KRO/Great Concept BV

KRO, TROS, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 70, 1972, Efteling, Marnix Kappers, Joop Stokkermans, Harrie Geelen, Hans van Willigenburg, Adrie van Oorschot