Toegankelijkheid

Skip to main content

Aristokatten, De (1970)

De AristokattenVoor de Amerikaanse zender NBC presenteerde Walt Disney van 1961 tot zijn dood in 1966 een programma in kleur waarin bestaande en nieuwe producties uit zijn studio te zien waren, met als titel Walt Disney's wonderful world of color. Voor deze reeks was een tweedelige film bedacht waarin een verdwaalde poezenfamilie werd gevolgd. Disney zelf dacht dat het leuker zou zijn om van het verhaal een tekenfilm voor de bioscoop te maken, maar zou de uiteindelijke productie ervan niet meer meemaken. De Aristocats (of Aristokatten) danken hun benaming aan hun adellijke bazin, de zeer rijke madame Adelaide Bonfamille die anno 1910 in Parijs woont.

Zij laat haar testament opmaken waarin ze bepaalt dat haar katten al haar geld zullen erven. Dit tot ongenoegen van haar butler Edgar die zelf op de erfenis gehoopt had. Hij besluit de poezen te ontvoeren en laat ze achter op het platteland. Daar leren Duchess en haar kleintjes Marie, Toulouse en Berlioz de charmante straatkat Thomas O'Malley kennen die beloofd hen terug naar Parijs te zullen brengen. Ondertussen is madame Bonfamille ten einde raad, maar komt het muisje Roquefort met wie de poezen bevriend zijn er achter dat Edgar de schuldige is en gaat naar hen op zoek. De katten raken, na een ontmoeting met twee giebelende ganzen, al snel weer in Parijs.

Daar stelt Thomas hen voor aan zijn muzikale vrienden, de jazzkatten. Als na een swingende nacht Duchess en de jonge poesjes door Thomas weer thuis worden gebracht staat Edgar hen al op te wachten en sluit ze op in een kist, geadresseerd Timboektoe. Gelukkig weet Roquefort Thomas en de jazzkatten te waarschuwen, die Edgar uiteindelijk zelf naar Timboektoe sturen. Voor de rol van de Scat Cat, de leider van de jazzkatten, was de befaamde trompettist Louis Armstrong gevraagd, maar hij besloot uiteindelijk de stem niet in te spreken. Wel is de destijds 80-jarige Maurice Chevalier te horen.

De makers wisten de Franse zanger, die al met pensioen was, over te halen om de titelsong in te zingen, wat hij deed als eerbetoon aan Walt Disney. De Nederlandse nasynchronisatie werd pas gemaakt bij de heruitbreng van de film in 1980, hoewel er al eerder een LP met Nederlandse liedjes en dialogen was uitgebracht. Begin 2008 zijn ter gelegenheid van de heruitbreng op dvd alle stemmen opnieuw ingesproken.
  
  

Informatie

Bioscooppremière
11 december 1970 (USA)
23 december 1971 (Nederland, Engels gesproken)
24 december 1980 (Nederland, Nederlands gesproken) 

Uitgezonden door
Net5 (6 december 2008 / 28 november 2009)
SBS6 (13 augustus 2011)
Disney XD (27 december 2011)

Originele/alternatieve titel
The AristoCats
Disney Classic no. 21

Scenario
Tom McGowan
Tom Rowe
Larry Clemmons
Vance Gerry
Ken Anderson
Frank Thomas
Eric Cleworth
Julius Svendsen
Ralph Wright

Ontwerp personages
Hal King
Eric Cleworth
Fred Hellmich
Eric Larson
Julius Svendsen
Walt Stanchfield
Dave Michener

Ontwerp decors
Al Dempster
Bill Layne
Ralph Hulett

Muziek
George Bruns

Liedjes
Richard M. Sherman
Robert B. Sherman
Terry Gilkyson
Floyd Huddleston
Al Rinker

Titelsong gezongen door
Maurice Chevalier

Regie
Wolfgang Reitherman

Producenten
Wolfgang Reitherman
Winston Hibler

Nederlandse dialogen, liedjes en regie (LP 1971)
Martine Bijl

Nederlandse dialogen, liedjes en regie (film 1980)
Harrie Geelen

Nederlandse vertaling (dvd 2008)
Hans Dasselaar

Nederlandse regie (dvd 2008)
Hilde de Mildt

 


Publicatiedatum: 4 december 2008
Laatste aanvulling: 3 augustus 2017

© Walt Disney Productions

Net5, SBS6, Jaren 00, Jaren 10, Disney XD, Joost Prinsen, Wieteke van Dort, Walt Disney, Ger Smit, Arnold Gelderman, Ida Bons, Hetty Heyting, Fred Meijer, Sander de Heer, Harrie Geelen, Piet Ekel, Martine Bijl, Sacco van der Made