Toegankelijkheid

Skip to main content

Mickey's Kerstfeest (1985)

Mickey's KerstfeestHet kerstverhaal "A Christmas Carol" van Charles Dickens is al vele malen verfilmd. Burny Mattinson, sinds 1967 in dienst bij de studio's van Walt Disney, bedacht dat het aardig zou zijn het boek te bewerken tot een tekenfilm met in alle rollen bekende Disneyfiguren. Hoewel de titel anders doet vermoeden speelt Mickey Mouse niet de hoofdrol. Hij is te zien als Bob Cratchit en was daarmee voor het eerst in 30 jaar weer te zien in een tekenfilm. Het verhaal draait om Ebenezer Scrooge, de gierige en onvriendelijke baas van Bob Cratchit, gespeeld door Dagobert Duck. Een toepasselijke rol, want oom Dagobert heet in het Engels Scrooge McDuck.

Mickey's KerstfeestNadat hij de uitnodiging van zijn neef Fred, oftewel Donald Duck, om Kerstmis bij hem te vieren heeft afgewezen krijgt Scrooge op kerstavond bezoek van de geest van zijn overleden zakenpartner Marley, gespeeld door Goofy. Hij waarschuwt hem zijn leven te beteren. Diezelfde nacht laten drie Kerstgeesten Scrooge zien hoe zijn leven tot nu toe is verlopen, van verlegen jongen tot onaardige vrek. Als hij zo doorgaat zal er op het eind van zijn leven niemand zijn die nog om hem geeft. In de Kerstgeesten zijn achtereenvolgens Japie Krekel (uit 'Pinokkio'), Willie de Reus (uit 'Vrij en Vrolijk') en Boris Boef te herkennen.

Mickey's KerstfeestDe volgende morgen is Scrooge tot inkeer gekomen en bezorgt iedereen een vrolijk kerstfeest. Wie goed oplet ziet nog veel meer personages uit de Disneytekenfilms en -stripverhalen. Sommigen zijn slechts een paar seconden te zien, van oma Duck tot de drie kleine biggetjes en van de konijnenfamilie uit 'Robin Hood' tot Knabbel en Babbel. In Nederland was deze tekenfilm, die nog geen half uur duurt, voor het eerst in 1983 te zien als voorfilm bij de heruitgave van 'Robin Hood' in de bioscoop. Voor de Nederlandse videorelease van 1992 werden de stemmen van Mickey Mouse en Japie Krekel opnieuw ingesproken omdat deze personages vaste stemacteurs hadden gekregen.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
20 oktober 1983 (Groot Brittannië)
16 december 1983 (USA)
22 december 1983 (Nederland)

Uitgezonden door
NCRV (31 december 1985, als onderdeel van Dit is Disney / 26 december 1987, als onderdeel van Dit is Disney / 26 december 1989, als onderdeel van Disney Parade)
Disney XD (25 december 2012) 

Originele/alternatieve titel
Mickey's Christmas Carol
Het kerstfeest van Mickey (dvd-release)

Creatie
Charles Dickens (boek "A Christmas Carol")

Scenario
Burny Mattinson
Tony L. Marino
Ed Gombert
Don Griffith
Alan Young
Alan Dinehart

Ontwerp decors
Jim Coleman
Tia W. Kratter
Brian Sebern
Kathleen Swain
Donald A. Towns

Animatie
Dale Baer
David Block
Randy Cartwright
Ed Gombert
Mark Henn
Glen Keane
Kathy Zielinski

Muziek
Irwin Kostal

Regie
Burny Mattinson

Producent
Burny Mattinson

Nederlandse vertaling
Jan Derk Beck

Nederlandse stemmenregie (1983)
Harrie Geelen

Nederlandse stemmenregie (1992)
Arnold Gelderman

 


Publicatiedatum: 11 december 2009
Laatste aanvulling: 30 juni 2013

© Walt Disney Productions

NCRV, 1985, Jaren 80, Jaren 10, Disney XD, Walt Disney, Arnold Gelderman, Hero Muller, Harrie Geelen, Olaf Wijnants, Wim T. Schippers