Toegankelijkheid

Skip to main content

Muppet Christmas Carol, The (1992)

The Muppet Christmas CarolIn hun vierde speelfilm zijn de muppets niet als zichzelf te zien maar spelen ze een rol in hun eigen bewerking van 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. Toen dit boek in 1843 werd gepubliceerd was het binnen drie dagen uitverkocht. Sindsdien is het een populair kerstverhaal gebleven. In deze muppetversie blijven de makers dicht bij het origineel, maar is in de personages nog wel het oorspronkelijke muppetkarakter te herkennen. De hoofdrol wordt echter gespeeld door Michael Caine als de gierige Ebenezer Scrooge, die op kerstavond wordt bezocht door zijn overleden zakenpartners. Zij vertellen hem dat hij die nacht bezoek zal krijgen van drie geesten.

The Muppet Christmas CarolDe geesten verbeelden Kerstmis van het verleden, het heden en de toekomst en willen Scrooge ervan overtuigen zijn leven te beteren. De geest van de toekomst toont hoe Scrooge langzaam in een vrek veranderde. De geest van het heden laat zien hoe zijn bediende Bob Cratchit kerstfeest viert met zijn gezin waarvan het jongste kind, Tiny Tim, ernstig ziek is. Tenslotte laat de geest van de toekomst hem zien hoe de mensen zullen reageren na zijn dood: iedereen is opgelucht en niemand zegt iets aardigs over hem. Wanneer hij de volgende dag wakker wordt beseft Scrooge dat het nog niet te laat is en besluit zijn leven te veranderen.

The Muppet Christmas CarolHij koopt voor iedereen kerstcadeaus en voor het gezin Cratchit een kalkoen, "twee keer zo groot als Tiny Tim" die hij persoonlijk brengt. Doordat hij Bob Cratchit opslag geeft kan hij de medische kosten betalen om zijn zoontje te laten genezen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Miss Piggy, Fozzie en Gonzo de drie geesten zouden spelen, maar uiteindelijk koos men er voor om hiervoor drie nieuwe muppets te creëren. Dat bleek een goede keuze want Gonzo zorgt als Charles Dickens vaak voor de grappigste momenten. In kleine bijrollen zijn muppets te zien uit andere series en films, zoals de hond Sprokkel uit De Freggels en de zingende sneeuwpop uit A Muppet Family Christmas.

Regisseur Brian Henson, zoon van Jim Henson, heeft de film opgedragen aan zijn vader en aan Richard Hunt. Beiden waren poppenspelers en de stemmen van diverse muppets.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
11 december 1992 (USA)
16 december 1993 (Nederland)

Uitgezonden door
Net5 (23 december 2000 / 22 december 2001 / 14 december 2013)
Talpa/Tien (25 december 2005 / 23 december 2006)
RTL 5 (26 december 2007 / 26 december 2008)
Veronica (26 december 2010)
SBS6 (22 juni 2014)
Comedy Central (26 december 2015)

Scenario
Jerry Juhl

Muziek
Miles Goodman

Liedjes
Paul Williams

Regie
Brian Henson

Producenten
Brian Henson
David Barron
Martin G. Baker
Jerry Juhl
Frank Oz

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 11 mei 2022

© Jim Henson Productions/Walt Disney Pictures

Net5, SBS6, Comedy Central, Veronica, Jaren 00, Jaren 10, 1993, Talpa / Tien, Walt Disney, Jim Henson