Toegankelijkheid

Skip to main content

Kinderen van Waterland (1990)

Kinderen van WaterlandEen dorp in de polder, valt daar wat te beleven, is het leven daar niet saai? Dat vraagt Bram Vermeulen zich af in de begintune van deze serie. Maar de kinderen Ute, Callas, Spijker en Beertje maken van alles mee. Niets spectaculairs, maar voor een kind van 6 of 7 jaar vaak heel spannend. Want wat moet je doen als je een eend vindt die niet meer beweegt? Of als je bij het trappen in een waterplas per ongeluk een nette mevrouw nat spat? En als je bij het kamperen 's nachts enge geluiden hoort? Dat overkomt de kinderen uit het dorpje Waterland. Hun belevenissen werden bedacht door Burny Bos die na zes jaar Villa Achterwerk voor het eerst een dramaserie maakte.

Kinderen van WaterlandEn met succes, want de zevende aflevering "Een huismuis" werd in 1992 bekroond met de Prix de Jeunesse, een Duitse televisieprijs. Hierin komt de vader van Spijker erachter dat er een muis in huis is en zet een val. Maar Spijker vindt dat zielig en maakt stiekem 's nachts de val onklaar. De rol van Spijker werd gespeeld door de debuterende Olivier Tuinier, die enkele jaren later de hoofdrol zou spelen in onder andere Het zakmesKinderen van Waterland werd grotendeels opgenomen in de Zaanstreek. Vijf jaar later kreeg de serie een vervolg, Dag Juf, tot morgen, waarin kinderen uit de grote stad centraal staan. Ook hier begint iedere aflevering met het uitgaan van de school.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
AVRO (1 oktober - 24 december 1990 / 8 juli - 16 september 1991 / 3 oktober - 26 december 1992 / 8 juli - 30 september 1995 / 2 maart - 25 mei 1998)

Scenario
Burny Bos

Muziek
Karel von Kleist
Roger Verhaart

Begintune gezongen door
Bram Vermeulen

Productieleiding
Maria de Haas

Regie
Ben Sombogaart

Producent
Burny Bos

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 19 februari 2015

© AVRO/Bos Bros.

AVRO, 1990, Jaren 90, Villa Achterwerk, Burny Bos