Toegankelijkheid

Skip to main content

Kinderen voor Kinderen (vanaf 1980)

Kinderen voor KinderenOmdat er maar weinig hedendaags kinderrepertoire was bedacht producent Flory Anstadt een kindersongfestival met liedjes verzonnen door kinderen. Na een op televisie uitgezonden oproep kwamen er 500 brieven binnen met onderwerpen als school, dieren en de puberteit. Aan bekende tekstschrijvers en componisten als Willem Wilmink, Joop Stokkermans, Ruud Bos en Harry Bannink werd gevraagd of ze aan de hand van een thema een liedje wilden maken. Herman Pieter de Boer en Tonny Eyk schreven “Ik heb zo waanzinnig gedroomd”, een liedje dat in eerste instantie werd afgekeurd omdat het niet serieus genoeg was.

Uiteindelijk werden er 13 liedjes uitgekozen die door een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld koor werden gezongen. De liedjes verschenen op een langspeelplaat waarvan de opbrengst ging naar VARA’s Speelgoedactie, een jaarlijkse actie die rond Sinterklaas geld inzamelt voor speelgoed in kindertehuizen en projecten in ontwikkelingslanden. De liedjes werden gepresenteerd in een voorstelling vanuit theater ’t Spant in Bussum, gepresenteerd door Willem Nijholt die ook korte interviews maakte met de briefschrijvers. De uitzending vond plaats op 5 december 1980 en werd vanwege pakjesavond weinig bekeken.

De langspeelplaat werd ook weinig verkocht maar daar kwam verandering toen “Ik heb zo waanzinnig gedroomd” in februari op single werd uitgebracht en het programma nogmaals werd uitgezonden op 8 maart 1981. Het album bereikt de eerste plaats en de single werd een top 10-hit. Een vervolg kon niet uitblijven en een jaar later verscheen de tweede langspeelplaat met een show uitgezonden vlak voor Sinterklaas. Het aantal brieven was gestegen naar 6000 en er waren bijdragen van onder meer Harrie Geelen en Ivo de Wijs. Herman Pieter de Boer en Tonny Eyk zorgden opnieuw voor de hit met “Op een onbewoond eiland”.

Sindsdien verschijnt ieder jaar een album en een televisieprogramma met nieuwe liedjes. Het project is uiteraard met zijn tijd meegegaan en tegenwoordig worden de liedjes gepresenteerd tijdens het Megaspektakel. Sinds 1993 is de opbrengst niet meer voor het goede doel en zijn er programma’s bijgekomen zoals het Kinderen voor Kinderen festival en Juf & Meester Battle. Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan werd van de bekendste liedjes de musical ‘Waanzinnig gedroomd’ samengesteld die op 19 oktober 2014 in première ging in het Amsterdamse DeLaMar theater.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
38+

Uitgezonden door
VARA (vanaf 5 december 1980)

Creatie
Flory Anstadt

Samenstelling
Flory Anstadt
Hans Peters
Desiree Derrez

Muzikale leiding
Henk Westrus
Ruud Bos
Henk Temming
Sander van Herk
Jan Rietman
John van Eijk
Edwin Schimscheimer
Bob Schimscheimer
René Meister
Ton Scherpenzeel
Jochem Fluitsma & Eric van Tijn
Tjeerd Oosterhuis

Koordirigent
Majel Lustenhouwer
Meindert Bosklopper
Babette Labeij
Jorge Verkroost

Regie
Flory Anstadt
Bob Rooyens
Louk Marreck
Rinus Spoor
Joep Krijnen
Eduard Huis in 't Veld
Marc Pos
Jos Budie

Productie
Miep Sluijs
Cock Lakerveld
Hans Peters
Edlef Heeling
Julia Wolff
Marije Jager
Alberto Radstake

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 30 november 2023

© VARA

VARA, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 10, 1980, Jaren 20, Herman van Veen, Willem Nijholt, Edwin Rutten, Joop Stokkermans, Tonny Eyk, Harry Bannink, Ruud Bos, Harrie Geelen, Coen Flink