Toegankelijkheid

Skip to main content

Alleen op de wereld (1982-1983)

Alleen op de wereldRuim twee jaar nadat de laatste aflevering van de tekenfilmserie Alleen op de wereld werd uitgezonden, was het beroemde verhaal van Hector Malot uit 1878 opnieuw te zien op de Nederlandse televisie. Ditmaal ging het om een Franse miniserie met "echte" acteurs. De 8-jarige Rémi is als baby te vondeling is gelegd en groeit op bij het echtpaar Barbarin die zelf geen kinderen hebben. Als zijn pleegvader door een ongeluk niet meer kan werken besluit hij, achter de rug van zijn vrouw om, Rémi te verkopen aan de straatartiest Vitalis. Bij het verlaten van het dorp hoort Rémi zijn moeder nog om hem roepen, maar Vitalis laat hem niet gaan.

Alleen op de wereldHij neemt Rémi mee om door het hele land geld te verdienen met voorstellingen, samen met drie honden en het aapje Joli-Coeur. Het is een onzeker bestaan, en tijdens een optreden wordt Vitalis opgepakt en moet twee maanden de gevangenis in. Rémi moet nu alleen met de dieren verder, maar leert de rijke Britse mevrouw Milligan en haar zoon Arthur kennen. Zij trekken met hun boot langs de Franse rivieren. Rémi kan het goed met hen vinden en mag totdat Vitalis uit de gevangenis komt bij hen blijven. Als Vitalis weer vrij is slaat het noodlot toe wanneer de honden Zerbino en Dolce door hongerige wolven worden verslonden.

Alleen op de wereldVitalis, die Rémi als een tweede vader is gaan beschouwen, komt tijdens een strenge winter te overlijden. Maar Rémi maakt ook nieuwe vrienden, zoals de tuinderfamilie Acquin en Mattia, een jonge vioolspeler die samen met hem gaat optreden. Wanneer ze genoeg geld verdiend hebben, kopen ze een koe voor moeder Barbarin, die dolgelukkig is haar verloren zoon weer terug te zien. Ze heeft ook nieuws voor Rémi. Vanuit Engeland zijn er mensen naar hem op zoek, die waarschijnlijk meer weten over zijn afkomst. Samen met Mattia probeert Rémi erachter te komen wie zijn echte ouders zijn. Het spoor leidt naar de familie Milligan, maar waar zijn zij gebleven?

De jonge hoofdrolspeler uit deze serie, Fabrice Josso, is vooral bekend als stemacteur, in Frankrijk worden alle buitenlandse films en series nagesynchroniseerd. Zo is hij te horen als Theo in The Cosby Show en als Carlton in The Fresh Prince of Bel Air. Ook heeft hij de rol van Rémi ingesproken voor de tekenfilmversie van Alleen op de wereld.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
4

Uitgezonden door
VARA (25 december 1982 - 6 januari 1983)

Originele/alternatieve titel
Sans famille
An orphan's tale

Creatie
Hector Malot (boek "Sans famille")

Scenario
Ginette Boudet

Muziek
Christian Rémy
François Debreuille

Liedjes
Charles Trenet

Dierentrainer
Paul Leroyer

Regie
Jacques Ertaud

Producenten
Robert Bozzi
Bernard Choquet

 


Publicatiedatum: 31 december 2008
Laatste aanvulling: 20 juli 2012

© SFP / TF1

VARA, Jaren 80, 1982