Toegankelijkheid

Skip to main content

Alleen op de wereld (1979-1980)

Alleen op de wereldDeze Japanse tekenfilm is gebaseerd op het Franse boek "Sans famille" van Hector Malot uit 1878, over de vondeling Remi. Remi is tevens de titel van de tekenfilm, maar de serie is hier vooral bekend geworden als Alleen op de wereld. Onder die naam was het boek al heel populair geworden. Het verhaal gaat over Remi, die opgroeit bij de familie Barbarin en dol is op zijn pleegmoeder. Maar als zijn pleegvader werkloos wordt, verkoopt hij de dan 8-jarige Remi aan Vitalis. Deze straatmuzikant verdient zijn geld door in dorpen op het platteland op te treden met zijn dieren. In het begin is Remi ontroostbaar omdat hij bij zijn geliefde pleegmoeder is weggehaald.

Maar geleidelijk aan onstaat er een hechte band tussen Vitalis en de dieren: de honden Capi, Zerbino en Dolce en het aapje Joli-Coeur. Met hen trekt Remi door heel Frankrijk en geven ze overal voorstellingen. Maar als Vitalis sterft, staat Remi er alleen voor. Hij besluit op zoek naar zijn pleegmoeder èn zijn echte ouders, en krijgt daarbij hulp van Mattia, ook een jonge straatmuzikant. Hun zoektocht brengt hen zelfs in Engeland. De serie werd gemaakt met speciale 3-D effecten, die de beelden meer diepte geven. Deze kwamen het beste tot zijn recht met een apart rood-groen brilletje.

Voor uitbreng op video werden de serie opnieuw gemonteerd tot een anderhalf uur durende speelfilm. Ook werd deze van een nieuwe Nederlandse nasynchronisatie voorzien. Dat gebeurde nogmaals toen de EO de serie in zijn geheel herhaalde. In 1996 is het verhaal opnieuw tot een tekenfilm bewerkt in Japan, met als verschil dat Remi nu een meisje is. Deze reeks is in Nederland niet uitgezonden.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
51

Uitgezonden door
AVRO (7 oktober 1979 - 11 augustus 1980)
EO (15 april 1996 - 26 augustus 1997)

Originele/alternatieve titel
Rittai anime ie naki ko Remi
Remi
Remi - Alleen op de wereld

Creatie
Hector Malot (boek "Sans famille")

Scenario
Haruya Yamazaki
Tsunehisa Ito

Ontwerp personages
Akio Sugino

Ontwerp decors
Shichirô Kobayashi

Muziek
Takeo Watanabe

Nederlandse titelsong (serie EO)
Ben Ketting

Animatieregie
Akio Sugino

Regie
Osamu Dezaki

Nederlandse bewerking (serie AVRO 1979)
Meta de Vries
Theo de Vos

Nederlandse bewerking (video 1985)
Arnold Gelderman

Nederlandse bewerking (serie EO 1996)
Jan Derk Beck
Edwine Soffner

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 14 oktober 2015

© Tokyo Movie Shinsha Co, Ltd. / Moefie Klub / Video-Film Express / Just4Kids

AVRO, 1979, Jaren 70, EO, Joop Doderer, Cor Witschge, Jaap Stobbe, Maria Lindes, Trudy Libosan, Arnold Gelderman, Meta de Vries, Jody Pijper, Jan Anne Drenth, Hero Muller, Beatrijs Sluijter